Gijs van Malsen doet een oproep om morgenavond naar het spoeddebat over het azc te komen, of het online te volgen via de gemeentelijke Facebookpagina.
Gijs van Malsen doet een oproep om morgenavond naar het spoeddebat over het azc te komen, of het online te volgen via de gemeentelijke Facebookpagina. (Foto: PvdA Rijswijk)

Tot bloei in het Rijswijks azc

Algemeen Azc Ingezonden

Een ingezonden bijdrage van Gijs van Malsen, PvdA Rijswijk.

Aanvankelijk wilde ik het hier over feiten en getallen hebben. Er zitten bijvoorbeeld nog 358 vluchtelingen in het Rijswijks asielzoekerscentrum (azc), waarvan 191 asielzoekers. Het exploiteren van het azc door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) kost de gemeente €0,-. Er zijn landelijk 4000 opvangplekken meer nodig, maar er verdwijnen er juist 5500 de komende maanden. Dat soort dingen.

Een dorp in een dorp

Maar nee, ik wil een ander verhaal vertellen. Het verhaal van moeder Fatima en haar dochter Yarah*. Beide hebben enkele maanden in het azc gezeten. Ze vluchtten uit Syrië. De echtgenoot van Fatima, een succesvol ondernemer, had kritiek op de regering en hun leven werd steeds onzekerder. Toen de burgeroorlog uitbrak stuurde Fatima haar oudste zoon naar Europa. De rest van het gezin is later door gezinshereniging naar Nederland gekomen.

Wat me opviel was dat ze met veel warmte terug keken op hun tijd in het azc. Ook nadat ze al een huis hadden gekregen en er als vrijwilligers werkten. Fatima hielp kinderen knutselen en tekenen in het basisschooltje. Yarah is een niet onverdienstelijk schilder en stelde haar werk tentoon in een heus museum.

“Ik vond het fijn in het azc,” vertelde Fatima me, “en zou graag teruggaan.” Ze vertelden over avonden waarop er door bewoners gerechten uit alle thuislanden gekookt werden en met z’n allen gegeten. Er was muziek en spel. Er was gemeenschapszin. Het was een soort dorp.

Stoelendans met alleen verliezers

Inmiddels is het schooltje dicht en zijn de meeste activiteiten gestopt. Met Fatima en Yarah is het goed afgelopen. Yarah doet een opleiding financiële administratie en Fatima wil dolgraag beter Nederlands leren en aan het werk. Maar veel van de bewoners van het azc wacht een onzekere toekomst van verhuizingen naar overvolle opvangcentra. Door de crisis in Oekraïne neemt de druk alleen maar toe, terwijl de ruimte die wij bieden alleen maar afneemt. Het is een stoelendans met alleen maar verliezers.

Kom naar het spoeddebat!

19 april vanaf 19:00 is er een spoeddebat in het Stadhuis in Rijswijk. Hier wordt de sluiting van het Rijswijkse azc op 31 mei aanstaande besproken. Gaat het lot van mensen als Fatima en Yarah je aan? En wil je laten zien dat Rijswijk wel een gastvrije stad is? Kom dan ook!

*Niet hun echte namen.

Toevoeging redactie: zie dit artikel voor meer informatie, standpunten voor én tegen behoud van het azc.

Afbeelding
Youp speelt voor het laatst in de Rijswijkse Schouwburg Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Informatiecentrum Bogaard vanaf nu geopend Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Wij. Rijswijk zorgt voor waardering álle vrijwilligers Verenigingen 20 uur geleden
Afbeelding
Archeologen doen Romeinse vondsten in Pasgeld-Oost Historie 23 uur geleden
Afbeelding
Chauffeurs zorgtaxi voeren actie in Rijswijk Werken 23 uur geleden
Afbeelding
Inbreker die rondreed met in Rijswijk gestolen Mercedes heeft spijt Politie 30 nov, 09:58
Afbeelding
Staking vervoer leerlingen speciaal onderwijs, actiebijeenkomst Rijswijk update 30 nov, 09:42
Afbeelding
Rijswijkse scholieren groep 7 en 8 kijken rond bij bedrijven Algemeen 30 nov, 06:50
Afbeelding
Rijswijkse darter Jeffrey de Zwaan niet gekwalificeerd voor WK Sport 29 nov, 23:50
Afbeelding
Dierenambulance redt velduil die op onverwachte plek werd gevonden Zorg 29 nov, 20:57
Afbeelding
Omwonenden Welgelegen bezorgd om biodiversiteit door feesten Uitgaan 29 nov, 18:32
Afbeelding
Douwe Egberts waardepunten voor de Voedselbank Financieel 29 nov, 18:30
Afbeelding
Lang ondergoed voor heren: warm, trendy én comfortabel Partnerbijdrage 29 nov, 15:54