Paascolumn gezamenlijke kerken: ‘Warmte op een grauwe dag’

Cultuur
ds. Sifra Baayen
ds. Sifra Baayen (Foto: Eigen foto)

Dit is deel 1 van drie columns in de aanloop naar Pasen, namens de gezamenlijke kerken van ‘Wij geloven in Rijswijk’.

“Een blik naar buiten vertelt mij het weer van vandaag: grauw en grijs. Op straat groeten de mensen elkaar in het voorbijgaan, om daarna weer naar binnen te hollen met de boodschappen. Mijn gedachten gaan naar de warme dagen waarop Jezus eens onder de mensen woonde. Hij troostte, hij preekte en hij genas de mensen onder de stralende zon in het Midden-Oosten.”

Slaaf

“Aan het einde van zo’n dag waren mensen warm en bestoft. Dus als zij naar binnen gingen, werden de voeten van mensen even gewassen, zodat ze opgefrist aan tafel gingen. Vaak was het een slaaf die de voeten waste van bezwete en bestofte mensen, want dat is toch niet het friste klusje.”

Wassen

“Maar Jezus deed iets bijzonders op de laatste avond die hij met zijn leerlingen had. Hij pakte water en een handdoek en hij ging de voeten wassen van al zijn leerlingen. Hij friste hen op, en dat deed hij geknield. De leerlingen vielen haast van hun stoel: ‘Dat is toch het werk van een slaaf of een jongste bediende, niet het werk voor een meester!’ Petrus, de flapuit van het gezelschap, zei: ‘U wilt toch niet mijn voeten wassen, Heer?’ Het ging tegen elke gewoonte in, wat Jezus deed. Maar Jezus deed dit met een reden: Wie echt een leider is, die gaat zich niet laten bedienen - nee, een echte leider dient. Doe net zoals ik, was elkaars voeten en dien elkaar.”

Schoon

“Zo ging Jezus, zoon van God, voeten wassen. En hij vertelde aan zijn leerlingen: ‘Doe zoals ik het doe.’ Leid door te dienen, door te te vergeven, door te lijden. Op die weg ging hij ze voor, via de voetwassing, naar het kruis van Goede Vrijdag tot en met Pasen. En zijn leiderschap en zijn dienstbaarheid hielden niet op bij die dagen. Tot op de dag van vandaag wast Jezus de harten en gedachten van mensen schoon, als zij vergeving willen.”

Jezus gaf ons een mooi voorbeeld om na te volgen; je leidt pas echt als je dient

“Op deze grauwe dag vervult mij dat met warmte. Jezus gaf ons een mooi voorbeeld om na te volgen; je leidt pas echt als je dient. Jezus deed het ons voor, heel praktisch, met water en een handdoek. Dat frist ons op en helpt misschien ook ons om soms de minste te willen zijn. Als dat geen frisse gedachte is…”

- ds. Sifra Baayen, Protestantse Gemeente Rijswijk