Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten bezoekt RijswijkBuiten

Duurzaamheid
RijswijkBuiten viert haar tien-jarig jubileum.
RijswijkBuiten viert haar tien-jarig jubileum. (Foto: )

Dinsdag 22 augustus bracht minister Jetten een werkbezoek aan RijswijkBuiten, de meest duurzame wijk van Nederland. Dit jaar viert de wijk haar tienjarige jubileum. Tijdens zijn rondleiding werd de minister ontvangen door inwoners van het collectief woonproject Geworteld Wonen en door een ondernemer op het duurzame bedrijventerrein ‘t Haantje.

Duurzaam wonen

Tien jaar geleden startte de bouw van RijswijkBuiten. Het was destijds de eerste keer dat op grote schaal alle huizen aardgasvrij werden gebouwd. Inmiddels is dit bij nieuwbouw in heel Nederland wettelijk verplicht. Nu tien jaar later worden weer nieuwe ambitieuze stappen op het gebied van duurzaamheid gezet. Bij het laatste en nog te bouwen deel van de wijk is biodiversiteit heel belangrijk en worden 110 eengezinswoningen in houtbouw gemaakt.

Duurzame leefomgeving

In het project Geworteld Wonen nemen alle bewoners samen verantwoordelijkheid voor hun eigen groene leefomgeving. De 47 duurzame eengezinswoningen en appartementen staan rondom een grote tuin die de bewoners zelf onderhouden. Wethouder Van de Laar (Stadsontwikkeling) vertelt: “Hier rooien kinderen aardappelen, oogsten ze hun eigen peren en rapen ze een vers eitje van hun kippen. Een fantastische fijne én leerzame jeugd! Dat is uniek midden in dit stedelijk gebied. Mooi dat we ook dat als Rijswijk kunnen bieden.” Minister Jetten kreeg van de bewoners de oogst van die dag aangeboden: grote druiventrossen en rode tomaten.

Duurzaam ondernemen

Het bezoek werd afgesloten op bedrijventerrein ‘t Haantje. De nieuwe bedrijfshallen zijn energieneutraal en de beschikbare grond wordt alleen verkocht aan bedrijven die een duurzame bedrijfsvoering hebben of een maatschappelijk doel nastreven. Modernista was een van de eerste bedrijven die zich hier vestigden. Het bedrijf maakt straatverlichting voor gemeenten en doet dit met LED. Zo maken deze Rijswijkse ondernemers het mogelijk dat overal in Nederland energie wordt bespaard.

Rijk helpt Rijswijk

Tijdens het bezoek werd ook stil gestaan bij het beleid van de rijksoverheid. “Het is van groot belang dat het rijk helpt bij het oplossen van de woningnood en daarnaast blijft investeren in het openbaar vervoer. Alleen op die manier kunnen we alle woningzoekenden een thuis bieden én onze buurten leefbaar houden,” besluit wethouder Van de Laar.