Flexwoningen: bijna alle statushouders hebben alsnog getekend

Nieuws
Een statushoudersgezin met zes kinderen kwam begin april als eerste op de nieuwe flexwoonlocatie Hof van Elsenburg wonen.
Een statushoudersgezin met zes kinderen kwam begin april als eerste op de nieuwe flexwoonlocatie Hof van Elsenburg wonen. (Foto: Rijswijk Wonen)

Een gezin met zes kinderen is begin april als eerste op de nieuwe flexwoonlocatie komen wonen, die de naam Hof van Elsenburg draagt. Sindsdien nemen er elke dag nieuwe mensen hun intrek, laat Rijswijk Wonen weten. Ook de meeste statushouders die vorige week een kort geding verloren dat de gemeente had aangespannen om hen uit het Best Western Hotel te laten vertrekken, hebben alsnog getekend voor de flexwoningen.

Rijswijk Wonen is verantwoordelijk voor de verhuur en beheer van de woonunits, waar voorlopig alleen statushouders zullen wonen die aan de gemeente Rijswijk zijn toegewezen. Dit zijn, naast deels statushouders die eerder op het terrein aan de Lange Kleiweg hebben gewoond, ook statushouders die van andere azc-locaties uit Nederland komen. 

Weigering

Vorige week waren de statushouders, die sinds november 2022 verbleven in het Best Western Hotel, nog landelijk in het nieuws omdat 34 huishoudens het hotel niet wilden verlaten voor de flexwoningen: zij wilden direct naar een reguliere sociale huurwoning verhuizen. Dat leidde tot veel verontwaardiging op social media, waar een groot deel van de gebruikers de afwijzing ‘ondankbaar’ vond. Via een kort geding heeft de gemeente deze groep statushouders nu verplicht het hotel uiterlijk vrijdag 7 april te verlaten. Inmiddels hebben bijna alle statushouders alsnog getekend voor een flexwoning.

Grote belangstelling

“Al snel zullen deze nieuwe Rijswijkers gezelschap krijgen van spoedzoekers, waaronder ook studenten en starters. De belangstelling vanuit deze groep is groot,” laat Rijswijk Wonen weten. “Alle 67 flexwoningen zullen dan ook snel zijn verhuurd, is de verwachting.”


De receptie van de flexwoonlocatie. - Rijswijk Wonen

Druk op woningmarkt verlichten

Hof van Elsenburg is de eerste flexwoonlocatie in Rijswijk. Het is gevestigd op het terrein waar voorheen het asielzoekerscentrum was gevestigd. Toen dat werd gesloten, kwamen de gemeente Rijswijk en woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes overeen om de woonunits tijdelijk te gebruiken om de druk op de woningmarkt te verlichten. 

De units zijn opgeknapt en worden tot eind 2024 verhuurd. Bewoners kunnen vanuit Hof van Elsenburg zoeken naar een reguliere huurwoning. Indien nodig verhuizen ze eind 2024 naar een nieuwe flexwoonlocatie in Rijswijk. Die is nog in voorbereiding.

Zelfstandige woonunits en kamers

De woonunits op Hof van Elsenburg zijn gemiddeld zo’n 70 m2 groot en bestaan uit een woonkamer met keuken, 3 of 4 slaapkamers en een douche en wc. Gezinnen en stellen krijgen een eigen woonunit. Mensen die alleen wonen, komen in aanmerking voor een slaapkamer in een woonunit. Zij delen de woonkamer/keuken, douche en wc met maximaal twee andere personen. 

Huurprijzen

De huurprijzen variëren van € 230,42 kale huur voor een kamer tot € 624,50 kale huur voor een zelfstandige woonunit. Daar komen nog servicekosten en energiekosten bij. Huurders in een zelfstandige woonunit komen met deze huurprijzen in aanmerking voor huurtoeslag. 

Rijswijk Wonen

Rijswijk Wonen is verantwoordelijk voor beheer en verhuur van de flexwoningen op Hof van Elsenburg. De verhuur wordt uitgevoerd door Wolf Huisvestingsgroep. Op www.flexwonenrijswijk.nl leest u hier meer over.