Subsidie voor flexwoningen op voormalig azc-terrein Rijswijk komt er

Algemeen
Werkzaamheden op het voormalige azc-terrein op 8 december 2022. Sommige statushouders hebben intussen versneld een sociale huurwoning gekregen, anderen zijn ondergebracht in een hotel in Rijswijk.
Werkzaamheden op het voormalige azc-terrein op 8 december 2022. Sommige statushouders hebben intussen versneld een sociale huurwoning gekregen, anderen zijn ondergebracht in een hotel in Rijswijk. (Foto: Rodi.nl)

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft Rijswijk een subsidie toegekend van 4,8 miljoen euro voor de realisatie van flexwoningen op het voormalige azc-terrein aan de Lange Kleiweg. Dat meldt de gemeente op 16 december. “Rijswijk ontvangt de subsidie omdat deze woningen bijdragen aan een versnelling van tijdelijke huisvesting.” 

Azc Wonen

De subsidie is vooral bedoeld voor het snel een woning kunnen bieden aan statushouders en Oekraïners, om hun woningnood op te lossen.

Stimuleringsregeling

Op 15 december heeft Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, bekend gemaakt dat 29 gemeenten financiële ondersteuning krijgen voor woningbouwprojecten die bijdragen aan de versnelling van tijdelijke huisvesting. Dit is de tweede bekendmaking in het kader van de Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen van in totaal 100 miljoen euro waarmee meer dan 8.300 woningen worden gerealiseerd. De gemeente Rijswijk heeft hiervan 4,8 miljoen euro toegekend gekregen.

Minimaal 10 jaar

Samen met de woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes realiseert de gemeente circa 400 woningen in het centrum voor flexibel wonen in Rijswijk. Deze woningen worden gedurende minimaal 10 jaar toegekend aan woningzoekenden met urgente woningnood, waaronder starters, statushouders en spoedzoekers.

Statushouders versneld woning gekregen

Wat is er gebeurd met de honderden mensen die een paar maanden geleden nog aan de Lange Kleiweg woonden? Ongeveer een maand geleden moesten alle mensen die op het azc-terrein aan de Lange Kleiweg woonden, weg zijn van het merendeel van de gemeenteraad. Een woordvoerder van het COA laat desgevraagd weten: “Alle bewoners van het azc zijn verhuisd naar andere azc’s of hebben versneld, omdat ze statushouder zijn, een woning gekregen. Alle statushouders zijn in Rijswijk gebleven.” Sommigen van hen zijn tijdelijk ondergebracht in een hotel of recreatiewoning (HAR-regeling, Hotel- en Accomodatieregeling). De gemeente en woningbouwvereniging hebben passende woonruimte voor hen gevonden, of zijn nog bezig met het vinden van passende woonruimte.

Tijdelijke woonruimte

“Er is sprake van een groot tekort aan tijdelijke woonruimte,” stelt de gemeente Rijswijk. “Op dit moment is er dringende behoefte aan tijdelijke huisvesting voor verschillende doelgroepen, zoals statushouders, Oekraïense vluchtelingen, starters en woningzoekenden die door uitzonderlijke situaties met spoed op zoek zijn naar snel toegankelijke en betaalbare huisvesting. In Rijswijk werken de woningcorporaties Rijswijk Wonen en Vidomes en de gemeente samen om hiervoor een snelle en betaalbare woonoplossing te realiseren: het centrum voor flexibel wonen. Kenmerkend voor dit centrum is het tijdelijke karakter.”

Woningnood oplossen

Wethouder Volkshuisvesting Gijs van Malsen is blij met de subsidie van het Rijk: “Dit is een blijk van waardering voor onze ambities en inspanningen om de woningnood op te lossen. Als college hebben we afgesproken dat we ons inzetten voor innovatieve nieuwe woonvormen die hier aan bijdragen. Met het centrum voor flexibel wonen hebben we samen met Rijswijk Wonen en Vidomes een stap in de goede richting gezet. Dat is niet onopgemerkt gebleven. De subsidietoekenning is een mooie impuls om door te gaan op de ingeslagen weg.”


Wethouder Gijs van Malsen (Volkshuisvesting, Integratie, Emancipatie, Armoedebestrijding, Welzijn en 5e Loco-burgemeester) - Remie Kranendonk | REEM.