Leerlingen Rehobothschool houden met afvalrace Rijswijk schoon

Onderwijs
Leerlingen en wethouder Mark wit verzamelen in de bibliotheek van de school, waar de aftrap van de afvalrace plaatsvindt.
Leerlingen en wethouder Mark wit verzamelen in de bibliotheek van de school, waar de aftrap van de afvalrace plaatsvindt. (Foto: Gemeente Rijswijk)

Op de Rehobothschool gaf wethouder Mark Wit gisterochtend het startsein voor de afvalrace 2023-2024. Een spannend en feestelijk moment voor de leerlingen, want vorig jaar was deze school de winnaar van de race. Dat werd nogmaals gevierd met een lekkere taart voor iedereen, maar de wethouder benadrukte ook dat de lat dus hoog ligt voor komend jaar.

In de bibliotheek van de school, waar de aftrap plaats vindt, staat de Helden-van-Rijswijkwisselbeker goed in het zicht. De leerlingen zijn duidelijk trots dat ze deze beker hebben gewonnen met hun inspanningen vorig jaar. Komend jaar zullen ze hun best doen om de wisselbeker in bezit te houden.

Net als vorig jaar kunnen de scholen punten verdienen door het gebied rondom hun school zo schoon mogelijk te houden. De controleurs van de Zwerfafvalbrigade zullen regelmatig het gebied controleren en daarvoor punten geven aan de scholen. Aan het eind van het schooljaar zal blijken welke school de Helden-van-Rijswijkwisselbeker wint.

Rijswijk schoon

Eén van de leerlingen zegt dat hij vorig jaar ook heeft meegedaan, maar dat het dit jaar weer spannend wordt om de strijd met drie andere scholen aan te gaan. “Ik ga echt m’n best doen. Het is niet alleen leuk om mee te doen, het is ook goed voor de natuur. Zo houden we Rijswijk schoon!” Naast de Rehobothschool doen ook de Wethouder Brederodeschool, Parkrijk en de Elsenburgschool mee.

Een andere leerling zegt dat ze mensen soms dingen naast de prullenbak ziet gooien: “Dat snap ik echt niet en ik vind dat eigenlijk, sorry dat ik het zeg, heel brutaal!” Wethouder Wit is het daarmee eens: “Ik ben heel blij dat jullie zo enthousiast zijn om weer mee te doen. Ik hoop dat veel mensen een voorbeeld aan jullie nemen. Hopelijk denken ze goed na over waar ze hun afval weggooien, of helpen ze jullie wel mee met afval opruimen.”

Samen met Haaglanden Beweegt organiseert de gemeente de Afvalrace. De race is een onderdeel van de campagne Rijswijk Schoon, waarmee de gemeente het zwerfvuil in de stad wil aanpakken voor een betere en gezondere leefomgeving.