In Haaglanden wachten 830 voltijdsbanen op een leraar

Onderwijs
In Haaglanden is er een tekort van 830 leraren, uitgedrukt in voltijdsbanen.
In Haaglanden is er een tekort van 830 leraren, uitgedrukt in voltijdsbanen. (Foto: Pexels)

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat in het schooljaar 2022/’23 ruim 41.000 vacatures in het onderwijs ontstonden. In Haaglanden zijn dat er 830, uitgedrukt in voltijdsbanen (fte).  

Maar liefst 36 procent van de landelijke vacatures betrof een voltijdbaan (meer dan 0,8 fte), terwijl vacatures voor banen met weinig uren de kleinste groep vormden. Vooral binnen het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs ontstonden de meeste vacatures, wat bijna 80 procent van het totaal betrof.

Bij de vacatures in het basis- en voortgezet onderwijs werd voornamelijk gezocht naar leraren, terwijl vacatures voor onderwijsassistenten, overige ondersteuners en directieleden ook voorkwamen. Ongeveer 66 procent van deze vacatures was gericht op leraren, terwijl in het mbo meer vraag was naar overige ondersteuners dan naar leraren.

Vooral Nederlands en Wiskunde

Bij ruim 40 procent van de vacatures in het voortgezet onderwijs werd gezocht naar een leraar voor verplichte vakken, waarbij vooral naar leraren voor Nederlands en Wiskunde werd gezocht. Dit zijn niet alleen verplichte vakken maar ook de vakken waarin de meeste lesuren worden gegeven. Binnen het mbo was er eveneens veel vraag naar leraren voor deze vakken, naast een opmerkelijke behoefte aan leraren voor het vak Gezondheidszorg en welzijn, populair onder mbo-studenten.

Regionale verschillen

Opvallend is het verschil in vacatures tussen regio’s. Met name in de Randstad ontstonden meer vacatures in het basisonderwijs. Uit een meting door het ministerie van OCW en DUO bleek dat het landelijk lerarentekort op 1 oktober 2022 9,2 procent bedroeg. Binnen de vijf grootste gemeenten, waaronder Den Haag, was dit tekort zelfs hoger, namelijk 14,9 procent.

In tegenstelling tot de Randstad waren er relatief minder vacatures in het basisonderwijs in het oosten van Nederland, vooral in de Achterhoek, Midden-Limburg en Helmond-De Peel.