BVR schrapte motie: toch nog voorrang statushouders op sociale huurwoningen

Politiek
Statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) worden, als het aan het college ligt, in de toekomst op het terrein van het azc gevestigd.
Statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) worden, als het aan het college ligt, in de toekomst op het terrein van het azc gevestigd. (Foto: Archief)

Het stond op de agenda van het Kaderdebat, dinsdag 5 juli: Beter voor Rijswijk (BvR) zou ervoor pleiten dat statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning, red.) in de toekomst geen voorrang meer zouden krijgen op sociale huurwoningen die bijvoorbeeld via Woonnet-Haaglanden worden aangeboden. Tijdens de vergadering op 5 juli bleek de motie echter van tafel geveegd te zijn. Waarom? 

Door Debbie van Eijk

De motie van BvR zou een gevoelige snaar raken in de kersverse coalitie van BvR, VVD, D66, PvdA en GroenLinks. Dat stond op voorhand al vast. Onderling verschillen deze partijen op veel punten van mening over de huisvesting van asielzoekers en statushouders.

‘Na goed overleg’

Op de vraag waarom de motie is ingetrokken, antwoordt raadslid Ed Braam namens Beter voor Rijswijk: “Na goed overleg met diverse fracties heeft de fractie van Beter voor Rijswijk besloten het college de ruimte te geven om het tijdelijk spoedzoekerscentrum (voormalige AZC) vorm te geven. Een democratisch genomen besluit van de raad kun je niet negeren. Gelijktijdig vindt er ook overleg plaats met de regiogemeenten over de woningverdeling en de regels voor woonnet-haaglanden.nl.”

Nog even de tijd

Met andere woorden, BvR geeft het college nog even de tijd. Het centrum voor flexibel wonen wordt op z’n vroegst per 1 december 2022 gerealiseerd, op de plek van het huidige asielzoekerscentrum aan de Lange Kleiweg. Op deze plek zullen tientallen tot honderden statushouders gehuisvest kunnen worden. Én er wordt eerst nog overlegd met de regio over de verdeling van sociale huurwoningen. Braam: “Rijswijk heeft een behoorlijke voorraad aan sociale woningen. Wij rekenen erop dat gemeenten in de regio ook voor meer sociale huurwoningen zullen zorgen.” De gemeente Midden-Delfland heeft bijvoorbeeld in verhouding minder sociale huurwoningen in haar woningvoorraad dan Rijswijk.

Kritiek

Volgens oppositiepartij Rijswijks-Belang is de motie van BVR slechts ‘voor de bühne’ opgesteld. “Het lijkt nu een zoethoudertje voor de achterban. Die weet nu niet beter dan dat er een motie is ingediend door BvR om geen voorrang meer te geven op statushouders.”

Wachttijd woning

Ondanks het intrekken van de motie, blijft BvR benadrukken dat de normale wachttijd voor een eerste woning zonder urgentie te lang is: langer dan zeven jaar, inmiddels. “De dak- en thuislozen, gescheiden personen en starters zijn kansloos onder de huidige regels.” Behalve op andere gemeentes, die meer sociale huurwoningen moeten bouwen, rekent BvR op de vele woningen die in Rijswijk zelf worden gebouwd en mogelijk de doorstroming op gang brengen. “Door het toepassen van lokaal maatwerk kunnen vele extra woningen aan Rijswijkse inwoners worden toegewezen.”