Beter voor Rijswijk wil dat statushouders geen voorrang meer krijgen op sociale huurwoningen, maar opgevangen worden in "flexwoningen, tijdelijke woningen en noodwoningen". Foto ter illustratie.
Beter voor Rijswijk wil dat statushouders geen voorrang meer krijgen op sociale huurwoningen, maar opgevangen worden in "flexwoningen, tijdelijke woningen en noodwoningen". Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

BVR wil géén voorrang voor statushouders op sociale huurwoningen, maar hen huisvesten in flexwoningen

Politiek

Morgen, op dinsdag 5 juli, komt de gemeenteraad van Rijswijk voor de laatste keer bijeen vóór aanvang van het zomerreces. Tijdens deze raadsvergadering worden de jaarstukken over 2021 vastgesteld, staat de eerste halfjaarrapportage voor 2022 op de agenda en wordt de Kadernota 2023 besproken. Daarnaast dient Beter voor Rijswijk een motie in: ‘Motie geen voorrang voor woningzoekende statushouders in de sociale sector maar huisvesten in flexwoningen en noodwoningen’. 

Deze motie strookt geheel met het plan om van het huidige asielzoekerscentrum (azc) in Rijswijk een centrum voor flexibel wonen te maken. Daartoe werd op 10 mei jl. door de gemeenteraad besloten. Medio juni maakte de gemeente Rijswijk bekend dat ze samen met Vidomes, Rijswijk Wonen en het COA gaat onderzoeken of en hoe het azc zo snel mogelijk kan worden herontwikkeld tot zo’n locatie. Dan wonen er geen asielzoekers meer, maar andere woningzoekenden: starters, statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning, red.) en andere mensen die heel dringend een woning nodig hebben.

Woonnet-Haaglanden

Als de motie van BVR aangenomen wordt, betekent dat in de praktijk dat statushouders in de toekomst geen voorrang meer hebben op woningen die bijvoorbeeld via Woonnet-Haaglanden (het platform voor sociale huurwoningen in de regio, red.) worden aangeboden. Deze woningen blijven dan meer beschikbaar voor de mensen die al in Rijswijk of regio Haaglanden wonen. 

Niet meer verplicht

BVR wijst er in de motie op dat het al sinds 2017 niet meer verplicht is vanuit de Rijksoverheid om statushouders voorrang te verlenen in de sociale huursector, maar dat gemeenten nog wel een bepaald aantal statushouders moeten huisvesten. Daarvoor wil zij dus tijdelijke woningen gebruiken.

Tekort aan woningen

Ook onderstreept BVR dat er in Rijswijk een groot tekort aan woningen is, vooral voor jongeren, alleenstaanden, starters en ouderen. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang en blijven oplopen. Door statushouders met voorrang een huis te geven, is het voor deze andere groepen mensen nog lastiger geworden een woning te vinden, zo impliceert de motie van BVR.

Coalitieakkoord

BVR wijst ook op het nieuwe coalitieakkoord, waarin wordt ingezet op flexwoningen voor de huisvesting van statushouders. In plaats van inzetten op sociale huurwoningen, zouden statushouders opgevangen moeten worden in “flexwoningen, tijdelijke woningen en noodwoningen” om aan de taakstelling van de Rijksoverheid te voldoen. Hier moet een plan van aanpak voor komen, aldus BVR.

De raadsvergadering vindt plaats op 5 juli vanaf 15.00. De gemeenteraad zal over de motie stemmen.

Afbeelding
De tent staat: Sion maakt zich klaar voor feest Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’ Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Hoe digitale informatieborden stranden Ter Heijde en ‘s Gravenzande veiliger maken Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Expositie over vrouwelijk lichaam van queer kunstenares bij galerie Arti Shock Algemeen gisteren
Afbeelding
10 dingen die veel mensen niet weten over de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië Historie 15 aug, 07:58
Afbeelding
Schade na aanrijding tussen auto en motorrijder Prinses Beatrixlaan Rijswijk Algemeen 14 aug, 17:53
Afbeelding
Oorspronkelijk in Rijswijk gepland Eritrees feest ook door andere gemeente niet toegestaan Algemeen 13 aug, 20:49
Afbeelding
Stadsfontein Bogaard zorgt voor waterpret en verkoeling, én er komt nog iets bij Algemeen 13 aug, 17:37
Afbeelding
Zó is de verdeling rijtjeshuizen en appartementen in Rijswijk Algemeen 13 aug, 08:21
Afbeelding
Twee opzittenden GO-scooter gewond na valpartij Vlietweg Schipluiden Algemeen 13 aug, 06:33
Afbeelding
Samen fotograferen bij Fotoclub F70 Cultuur 12 aug, 13:16
Afbeelding
Bezwaar tegen Eritrees feest bij Event Plaza in Rijswijk UPDATE 12 aug, 12:10
Afbeelding
Extra maatregelen tegen droogte (nog) niet nodig Algemeen 12 aug, 10:25