Sam Schwencke na tumult niet op raadsvergadering

Politiek
Sam Schwencke (23) is raadslid voor GroenLinks. Zij deed 20 februari mee aan de actie van Extinction Rebellion bij het VVD-partijkantoor in Den Haag op persoonlijke titel.
Sam Schwencke (23) is raadslid voor GroenLinks. Zij deed 20 februari mee aan de actie van Extinction Rebellion bij het VVD-partijkantoor in Den Haag op persoonlijke titel. (Foto: Archief/Rodi.nl)

Het was dinsdag 21 februari onduidelijk of Rijswijks jongste raadslid Sam Schwencke (GroenLinks) zou verschijnen op de raadsvergadering. Dit na ophef over een actie van Extinction Rebellion voor het partijkantoor van de VVD in Den Haag. Een verzoek van Danny van Dam (Wij.Rijswijk) om de kwestie in de raadszaal te bespreken, kreeg geen bijval.

Schwencke (23) was maandagmiddag 20 februari een van de actievoerders die zich hadden vastgeketend aan het wegdek van de Mauritskade in Den Haag, bij een demonstratie van Extinction Rebellion voor het VVD-partijkantoor. De actievoerders werden gearresteerd door de politie.

Verontwaardiging in Den Haag

Schwenckes deelname aan de actie leidde tot kritiek in de Haagse en de Rijswijkse politiek. Haagse partijen toonden zich verontwaardigd, omdat Schwencke werkt als klimaatadviseur bij de gemeente Den Haag. VVD Den Haag en CDA Den Haag hebben schriftelijke vragen gesteld over haar werk als ambtenaar in relatie tot haar betrokkenheid bij de illegale activiteiten van Extinction Rebellion. Richard de Mos van Hart voor Den Haag vindt dat ze als ambtenaar politiek neutraal moet zijn. De gemeente Den Haag gaat onderzoeken wat er tijdens de demonstratie is gebeurd.

Coalitie onder druk?

In het Rijswijkse deelden zowel Coen Sleddering van VVD Rijswijk als Ger Kruger van BVR hun mening over de kwestie met diverse media. Sleddering liet aan Telegraaf weten dat VVD Rijswijk de actie ‘heel hoog opneemt’. Ger Kruger van BVR uitte zijn zorgen dat de actie van Schwencke de samenwerking in de coalitie mogelijk onder druk zet. Die bestaat in Rijswijk uit VVD, GroenLinks, BVR, PvdA en D66.

Dinsdagavond meldde Schwencke zich af voor een vergadering van de Rijswijkse gemeenteraad. Een voorstel van Danny van Dam (Wij. Rijswijk) om de actie van Schwencke tijdens die raadsvergadering te bespreken, omdat het volgens hem vreemd zou zijn dat - gezien alle media-aandacht - niet te doen, kreeg geen steun van de andere raadsleden. Aangezien het een activiteit van een individueel raadslid betreft, willen zij dit bespreken in de beslotenheid van het presidium. In het presidium hebben alle fractievoorzitters van alle partijen zitting onder leiding van de voorzitter van de raad, de burgemeester.

Sam Schwencke

Sam Schwencke nam na de verkiezingen in maart 2022 voor het eerst deel in de Rijswijkse gemeenteraad. Zij is het jongste raadslid. Behalve klimaatadviseur bij de gemeente Den Haag is zij oprichter en eigenaar van Schrijfactie Warme Groet, een initiatief dat Tweede Kamerleden ‘scherp houdt op hun klimaatambities’ door elke week een brief te sturen. Fractievoorzitter Maarten van ‘t Eind gaf haar bezorgdheid om het klimaat aan Rijswijk.tv als verklaring voor haar betrokkenheid bij Extinction Rebellion.