Statushouders moeten Best Western Hotel verlaten

Politiek
De procederende statushouders hebben het gevoel dat ze weer op een azc-locatie komen te wonen als ze de woningen accepteren, zo verklaarde hun advocaat.
De procederende statushouders hebben het gevoel dat ze weer op een azc-locatie komen te wonen als ze de woningen accepteren, zo verklaarde hun advocaat. (Foto: Archief)

RIJSWIJK - De groep statushouders die langer in het Best Western-hotel wilde verblijven in afwachting van een sociale huurwoning, moet er toch uit. Dat werd vandaag besloten na een kort geding tussen de statushouders en de gemeente. Ze wilden niet tekenen voor een flexwoning aan de Lange Kleiweg, maar zouden rond 1 april wel uit het hotel moeten vertrekken. Die datum is iets verschoven: ze hebben nu tot vrijdag 7 april de tijd.

In de tussentijd krijgen ze, volgende week, nog één kans om een van de flexwoningen in Rijswijk te accepteren. Het gaat om containerwoningen die nog tot minimaal 2025 op het voormalige azc-terrein aan de Lange Kleiweg zullen blijven staan. Daarna moeten de statushouders doorstromen naar een reguliere sociale huurwoning, óf naar een volgende flexwoonlocatie die vanaf 2024 wordt gerealiseerd in de Plaspoelpolder, aan de Verrijn Stuartlaan/Borderwijkstraat. Hier zullen tegen die tijd 400 flexwoningen komen voor spoedzoekers en statushouders.

‘Containerwoningen te klein’

De statushouders zouden zich misleid voelen, zo zegt hun advocaat Musa Görsültürk volgens NOS. “Het beeld is hen voorgehouden dat ze in Rijswijk een permanente woning zouden krijgen. Dat is niet gebeurd. Daarom houdt de gemeente zich niet aan haar verplichtingen”, zou hij hebben gezegd. Verder zijn de containerwoningen volgens hem te klein en moeten de statushouders er te veel huur voor betalen. Omdat ze de container niet naar eigen wens kunnen inrichten, zou het volgens hen dan nog steeds voelen als een azc-locatie - uit deze opmerking kan worden opgemaakt dat een deel van de statushouders of zelfs allemaal eerder op het terrein woonden, toen het nog een asielzoekerscentrum was.

Opnieuw gelegenheid

Wethouder Gijs van Malsen (PvdA, o.a. Volkshuisvesting en Integratie) heeft tegen de pers verklaard dat de mensen die het kort geding hadden aangespannen, volgende week opnieuw de gelegenheid krijgen om te tekenen. 

Vervolgstappen

De advocaat van de statushouders gaat nadenken over eventuele vervolgstappen, omdat hij van mening is dat “dit niet de manier is waarop statushouders in ons land” behandeld moeten worden, zou hij ook aan NOS hebben verklaard.