SP vindt nieuwbouw autoveer noodzakelijk

Nieuws
SP wil dat er binnen twee jaar een nieuwe veerpont is.
SP wil dat er binnen twee jaar een nieuwe veerpont is. (Foto: P.Wanders)

De SP-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft gisteren een motie ingediend, die om nieuwbouw van een autoveer op de veerdienst Maassluis-Rozenburg vraagt. Gezien de staat van het bestaande veer Blankenburg vindt de SP dat noodzakelijk.

Door Kor Kegel

SP-fractievoorzitter Lies van Aelst hoopte op een meerderheid voor haar motie, al liet de coalitie in Zuid-Holland zich tevoren niet uit hoe de opstelling zou zijn. De coalitie bestaat uit BBB, VVD, PvdA, GroenLinks en CDA.
De stemming over de motie vond plaats nadat de deadline voor deze krant was gepasseerd.

‘Stappen op weg naar een nieuw schip’ is de titel van de motie. Constaterend dat in 2022 de twee veerboten Blankenburg en Staeldiep vanwege de technische staat uit de vaart zijn gehaald en de exploitant vervolgens faillissement aanvroeg en dat Gedeputeerde Staten in oktober besloten om de Blankenburg uit het faillissement aan te kopen, is er nog geen garantie dat de Blankenburg na stevig onderhoud voor langere tijd betrouwbaar bruikbaar blijft.

Het bouwen van een nieuwe veerpont zeker 24 maanden in beslag zal nemen. Een nieuwe veerpont is noodzakelijk. De onderhoudskosten lopen onnodig op als we blijven vertrouwen op slecht onderhouden oude schepen. Een nieuw gebouwd schip is waardevast en kan, indien het schip na de opening van de tunnel te groot is, verkocht worden zonder waardeverlies. Een nieuw gebouwd schip is in de exploitatie vele malen duurzamer en goedkoper,’ aldus de onderbouwing van de motie.

Daarom moet het college van GS zo snel mogelijk beginnen met de verkenning voor een nieuwe veerpont voor het veer Maassluis-Rozenburg en hierbij gebruikmaken van de ontwerpen die reeds in het kader van de eerder geplande nieuwbouw gemaakt zijn. Uiterlijk voor de zomer van 2024 moeten GS een plan presenteren.