Kijk niet weg voor huiselijk geweld, nu niet, nooit niet!

Algemeen
Sandra de Bruin-Beenhakker, Christien Bruggeman en Sun van Dijk maken zich zorgen over het wegzakken van de aandacht voor huiselijk geweld bij de gemeente.
Sandra de Bruin-Beenhakker, Christien Bruggeman en Sun van Dijk maken zich zorgen over het wegzakken van de aandacht voor huiselijk geweld bij de gemeente. (Foto: PR)

De gemeente en gemeenteraad van Schiedam hebben de afgelopen jaren gezamenlijk stappen gezet om huiselijk geweld aan te pakken. Helaas is er een terugslag in de prioriteiten van de gemeente Schiedam sinds de verkiezingen van de gemeenteraad, laten Christien Bruggeman, Sun van Dijk en Sandra de Bruin-Beenhakker weten. Zij uiten hun zorgen.

Huiselijk geweld is een groot maatschappelijk probleem en is de afgelopen jaren steeds meer toegenomen in Schiedam. Armoede, lockdowns door COVID-19, zorgen en stress zijn de oorzaken hiervan. Om dit probleem aan te pakken, hebben de gemeente en de gemeenteraad van Schiedam de handen ineen geslagen en een politiek overstijgende samenwerking aangegaan. Zes raadsleden, ongeacht de kleur van de politieke partij en het toenmalige college, hebben destijds één gezamenlijk doel gehad: het creëren van bewustwording over huiselijk geweld.

Campagne

Er zijn zes filmpjes opgenomen voor een speciale bewustwordingscampagne en de raadsleden hebben gesproken met alle beschermingspartners in de stad over partnergeweld, ouderenmishandeling, kindermishandeling, besnijdenis, stalking, loverboys en psychische mishandeling. De conclusies en aanbevelingen van deze bijeenkomsten zijn gebundeld in een magazine met de titel ‘Kijk niet weg bij huiselijk geweld’ en later overhandigd aan minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Waar is de aanjaagrol van de gemeente Schiedam gebleven?

Aanmoediging

De werkgroep kreeg de Joke Smit aanmoedigingsprijs van het Ministerie van OCW voor de strijd voor expliciet strafbaar stellen van psychisch geweld. Het magazine werd ook gepresenteerd in een prachtige slotbijeenkomst waarbij alle beschermpartners inclusief de gemeente Schiedam de aanbevelingen omarmden. De gemeenteraad ging samen met het college een initiatiefvoorstel uitvoeren. Er was een unieke samenwerking ontstaan die nog niet eerder in een gemeente in Nederland was geweest.

Twijfels

Inmiddels zijn er gemeenteraadsverkiezingen geweest en zijn drie raadsleden uit ‘de werkgroep huiselijk geweld’ wethouder geworden. “Het lijkt erop dat de prioriteiten zijn verschoven, omdat het thema huiselijk geweld niet meer voorkwam in het coalitieakkoord. Er zijn twijfels gerezen over de voortzetting van de werkgroep en er zou weerstand zijn in de gemeentelijke toren over de samenwerking met de gemeenteraad. Wethouders die nog zoekende zijn in hun rol durven de vingers er niet aan te branden. Zo kabbelt het intern voort zonder het belang van dit urgente onderwerp voorop te stellen. Van een voorbeeldgemeente voor Nederland naar totale stilte”, uiten de drie hun zorgen.

Aanjager

“Wat is er gebeurd met de motie aandacht voor de diverse vormen van geweld achter de voordeur? Waar is de aanjaagrol van de gemeente Schiedam gebleven om de beschermingspartners in de stad blijvend met elkaar te verbinden? Waar zijn de (nieuwe) raadsleden die aan de slag wilden gaan met dit grote probleem? Waar blijft die vuist of die luide stem?”
De beschermpartners in de stad vragen zich af of en wanneer er nog een vervolg wordt gegeven aan dit mooie initiatief.