Brandersfeesten alleen te redden met aanstelling van inspirerende leiding

Algemeen
De Rietzeilers varen door Brandersgat tijdens een Gondelvaart, hoogtepunt van de Brandersfeesten.
De Rietzeilers varen door Brandersgat tijdens een Gondelvaart, hoogtepunt van de Brandersfeesten. (Foto: Stichting Brandersfeesten Schiedam)

Het gemeentebestuur houdt even de boot af. “De vraag of het nog haalbaar is om het evenement in september doorgang te laten vinden, moet uiteraard in de eerste plaats worden beantwoord door Stichting Brandersfeesten,” zegt PS-wethouder Frans Hamerslag.

Door Kor Kegel

Maar daar hebben we meteen het probleem. Wie vertegenwoordigt nu de stichting? Het bestuur is eerder deze maand voltallig opgestapt, vijf maanden voordat de Brandersfeesten weer op de agenda staan. Een ontijdig moment. Hoe kan een groot stadsfeest in nog geen half jaar tijd worden georganiseerd?

Frans Hamerslag heeft als wethouder van Progressief Schiedam onder meer evenementen, horeca en cultuur in zijn portefeuille. Hij concludeert: “Het bestuur van de stichting geeft aan er op dit moment niet actief mee aan de slag te gaan en is op zoek naar nieuwe bestuursleden. De gemeente heeft geen rol binnen de stichting en kan daar dus niets in betekenen. We hopen uiteraard wel dat er op korte termijn mensen opstaan die iets willen organiseren, want we gunnen Schiedam een mooi stadsfeest. De gemeente staat er zeker voor open om met die mensen in gesprek te gaan over hun plannen.”

Er blijkt uit dat het gemeentebestuur niet direct van plan is om in beweging te komen om de Brandersfeesten voor dit jaar te redden. Vorig jaar stak wethouder Hamerslag wel de helpende hand toe. Hij bood namens de gemeente aan om de coördinatie van de onderdelen op veiligheid te verzorgen inbegrepen het daarbij behorende veiligheidsplan.

Voorzitter Remy Reurling toonde zich blij met dat aanbod, want het is voor vrijwilligers vaak niet meer te doen om op eigen kracht een ordentelijk en veilig verloop van een massaal bezocht evenement te garanderen.

Zekerheid

Ze noemden het ‘gelukkig’ voor al die Schiedammers die zich op de Brandersfeesten verheugen dat er zekerheid was dat het doorging. “Dat is ook goed nieuws voor alle actieve (horeca)ondernemers en andere partijen die samen druk bezig zijn met de voorbereidingen voor deze speciale editie.” (Het speciale ervan was dat het stadsfeest na twee jaar coronastilte weer plaats kon vinden.)

Maar nu?

Zullen er Schiedammers zijn die zich in vijf maanden vreselijk moeten inspannen om een volwaardig programma uit te denken en voldoende activiteiten te regelen en artiesten te contracteren? Het is sowieso aan de late kant om nog beschikbare artiesten te vinden. Maar wie heeft voldoende tijd om in een zucht en een scheet heel veel hooi op de vork te nemen?
Uit de hoek van eerdere bestuursleden van Stichting Brandersfeesten komt de suggestie om een al dan niet tijdelijke directeur aan te stellen, een krachtige figuur die weet te inspireren en snel knopen kan doorhakken. Iemand die er dagelijks tijd voor kan maken, in tegenstelling tot vrijwilligers die er vaak een baan naast hebben en alleen hun vrije tijd beschikbaar hebben. “Ik denk dat de bestuursleden die nu zijn opgestapt zijn onderschat hebben hoeveel tijd het kost om een goed feest te bouwen,” zegt een oud-bestuurslid van de stichting.

De gemeente ziet geen taak voor zichzelf om zo’n directeur aan te stellen, omdat Stichting Brandersfeesten een zelfstandige organisatie is. Op de vraag of de gemeente bereid zou zijn om met een extra subsidie de aanstelling vaneen directeur mogelijk te maken komt nog geen antwoord – wat allicht met Pasen te maken heeft.

“Het is laat, maar nog niet te laat,” zegt een ander oud-bestuurslid, Mari Dingenouts, tevens degene die ooit de naam Brandersfeesten bedacht. “Er zou een beroep gedaan kunnen worden op Fun-key Events, die ook de coördinatie op zich neemt van organisaties die een bijdrage kunnen leveren om er nog iets leuks van te maken. Mits de veiligheidseisen werkbaar zijn.”