Marceline de Waard presenteert nieuwste boek: Nevels

Nieuws
Marceline de Waard schreef als kind al verhaaltjes.
Marceline de Waard schreef als kind al verhaaltjes. (Foto: PR)

Feest was het zondagmiddag in Jeneverie ’t Spul aan de Schiedamse Hoogstraat, waar schrijfster Marceline de Waard haar nieuwste boek ten doop hield. Fans en vrienden stroomden toe voor een gesigneerd exemplaar van Nevels.

door Peter Slavenburg

Nevels is het verhaal van Fay, een getrouwde vrouw die tijdelijk intrekt bij haar oude, licht dementerende moeder. Terwijl Fays perfecte leven langzaam uit elkaar valt, trekken de nevels rond haar verleden op.

Marceline de Waard (1964) schrijft vrouwenfictie: romans en verhalen over sterke vrouwen die het niet altijd gemakkelijk hebben en als het eropaan komt, het heft in eigen hand nemen. Romantiek, nostalgie en geschiedenis, mijmeringen, uitgediepte personages, landschap en natuur, een snufje erotiek, wat mysterie... Het zit er allemaal in.

Wat ooit begon als meisjesdroom - “Als kind schreef ik verhaaltjes over een hondje, een teckel geloof ik” - werd pas veel later realiteit. “Ik was net vijftig jaar en stelde de bekende vraag: Is dit het nu?” Marceline, projectleidster bij de Rekenkamer, na een loopbaan bij de inspectie Jeugdzorg, beantwoordde die vraag met een ferm besluit. Ze opende haar laptop en stak van wal.

“Ik kon korter gaan werken, dat hielp ook. Sinds vorig jaar schrijf ik elke donderdag, vrijdag en zaterdag. Een wandeling door het park is trouwens ook schrijven; al lopend bedenk ik de personages, die altijd het uitgangspunt zijn in mijn verhalen. Eerst de mensen, dan de situaties, de landschappen en de kern van het verhaal.”

Blauwe ogen

De Schiedamse schrijfster heeft bij uitgeverij Ambilicious drie verhalenbundels en twee romans op haar naam. “Daar droomde ik vroeger van, een boek met je naam erop. En ik vermaak me uitstekend, ik geniet van wat er zich in afspeelt in m’n hoofd. Ik schrijf wat ik zelf graag zou lezen en ik zet de wereld naar mijn hand; achter m’n laptop beslis ik over leven en dood.”

Autobiografisch is het werk van Marceline allerminst. “Alleen de landschappen die ik beschrijf ken ik goed. Schotland, Ierland en Drenthe, daar kom ik graag.” Dat neemt niet weg dat veel van haar heldinnen, net als de schrijfster zelf, voorzien zijn van rode krullen en blauwe ogen. Behalve dan Fay in Nevels, die door het leven gaat met steil, blond haar. Van meer belang dan het uiterlijk is de drijfveer van Marcelines personages: “Uiteindelijk gaat het om liefde, dat is het belangrijkste van alles.” Nevels is te koop bij lokale boekhandels. Een gesigneerd boek is te bestellen op https://boektiek.ambilicious.nl/nevels-marceline-de-waard.