Martinuscollege: ‘opleiden tot wereldburger’

Algemeen
Erasmus+ draagt bij aan de internationaliseringsplannen van het Martinuscollege.
Erasmus+ draagt bij aan de internationaliseringsplannen van het Martinuscollege. (Foto: )

GROOTEBROEK - Het Martinuscollege in Grootebroek heeft afgelopen jaar een accreditatie aangevraagd bij Erasmus+ en deze is toegekend. Een mooie erkenning voor het internationaliseringsprogramma van de school en het startsein voor een breed internationaal project met het thema duurzaamheid. De school gaat in samenwerking met Erasmus+ leerlingen opleiden tot ‘wereldburger’.

Coördinator internationalisering Sandra Hes vertelt: “Het Martinuscollege is een Global Citizen School; een school waar internationalisering en wereldburgerschap een vanzelfsprekend en vast onderdeel van het onderwijs zijn en waar leerlingen worden opgeleid tot wereldburger”. Hierin ondersteunt Erasmus+. Dit programma biedt mensen de mogelijkheid om kennis en ervaring op te doen in het buitenland.

Erasmus+

Bij internationalisering horen ook internationale reizen en die zijn kostbaar. Hiervoor vraagt de school jaarlijks subsidie aan bij Erasmus+. “Een hele klus”, zegt Sandra Hes. “Voor iedere subsidieaanvraag is, terecht, een grondige inhoudelijke onderbouwing vereist. Scholen die een accreditatie hebben, laten zien dat zij duidelijke en toekomstbestendige internationaliseringsplannen hebben en hier de komende jaren mee aan de slag gaan. Met de accreditatie hoeven wij tot en met 2027 niet elk jaar opnieuw een inhoudelijke onderbouwing aan te vragen, maar volstaat een aanvraag voor een nieuw budget voor mobiliteitsprojecten. Eigenlijk hebben we nu een soort abonnement op Erasmus+.”

Naast projecten in het kader van duurzaamheid die op school kunnen worden uitgevoerd, komen er ook reizen bij kijken. Sandra Hes zegt hierover: “Zo kunnen leerlingen van het Martinuscollege in het buitenland leren hoe buitenlandse scholen, bedrijven en instellingen aan dit thema werken en zijn er voor leraren mogelijkheden om nascholing of ‘jobshadowing’ in het buitenland te doen. Uiteraard maken we hierbij zoveel mogelijk gebruik van ‘green travelling’.”

Ervaring opdoen

Door bijdragen van Erasmus+ hebben leerlingen van het Martinuscollege de afgelopen jaren internationale ervaringen opgedaan in Roemenië, Turkije, Letland en op Madeira, Portugal. Leerlingen uit deze landen zijn ook te gast geweest bij op de school in Nederland. De leerlingen hebben samengewerkt aan het project ‘You are my challenge’ over drank, drugs, roken en gamen. Door te verblijven bij gastgezinnen, van elkaar te leren, en elkaars land, taal en cultuur te ontdekken is deelname aan dit project een bijzondere en leerzame ervaring geweest.

Informatie

Neem voor meer informatie contact op met Sandra Hes, coördinator internationalisering via shes@martinuscollege.nl of bezoek de website van Erasmus+ www.erasmusplus.nl.

Lees nu de laatste editie van het lokale Nieuwsblad.

Agenda