Aantal woningen met zonnepanelen in Drechterland flink gestegen; Enkhuizen blijft achter

Duurzaamheid
Het aantal Noord-Hollandse woningen met zonnepanelen is drastisch toegenomen
Het aantal Noord-Hollandse woningen met zonnepanelen is drastisch toegenomen (Foto: Pixabay)

SED-GEMEENTEN / REGIO - Het aantal Noord-Hollandse woningen met zonnepanelen op het dak is in tweeënhalf jaar tijd toegenomen met 90,1%. In 2020 ging het om zo’n 160.000 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot bijna 305.000. Binnen de provincie zijn er grote verschillen: de toename in Laren is zelfs 173,9%, terwijl Heemskerk blijft steken op 58,7% meer huizen met zonnepanelen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

In de gemeente Laren zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 778 woningdaken, een flinke toename van 173,9% ten opzichte van eind 2020. Toen ging het om 284 installaties. Ook in Zandvoort (+168,4%) en Purmerend (+124,4%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. In Heemskerk (+58,7%) was de toename juist het minst sterk.

Gemeenteniveau

Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is Uitgeest. In deze gemeente had in het tweede kwartaal van 2023, 52,3% van de woningen zonnepanelen. De provinciale top vijf gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit: In Uitgeest heeft 52,3% van de woningen zonnepanelen, in Drechterland ligt dit percentage op 49,4%, in Heiloo op 48,5%, in Dijk & Waard op 47,3% én in Castricum heeft 47,2% van de woningen zonnepanelen. 

SED-gemeenten

Met een percentage van 49,4% behoort Drechterland tot de top vijf gemeenten waarvan de woningen over zonnepanelen beschikken. De gemeente Stede Broec ziet in vergelijking een kleine daling met 44,1% van de woningen. Enkhuizen pakt een stuk lager uit; hier heeft maar 25% van de woningen zonnepanelen. In Amsterdam zijn vooralsnog de minst woningen met zonnepanelen. Slechts 7,5% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Noord-Holland.

Grote steden lopen achter

“Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook kun je denken aan een stad als Haarlem met veel beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Dynamisch contract

Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract, dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Bij de andere contracten kun je de in de zomer opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik in de winter. Bij dynamische contracten werkt het dus anders. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom teruglevert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren.

Meer weten over het aantal woningen met zonnepanelen in de regio? Bekijk het hele onderzoek op: www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2023.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda