Student Kim Zijlma uit Lutjebroek in landelijke finale Skills Heroes

Onderwijs
Kim Zijlma uit Lutjebroek staat in de landelijke finale van Skills Heroes.
Kim Zijlma uit Lutjebroek staat in de landelijke finale van Skills Heroes. (Foto: Suzanne Dubbeldam)

LUTJEBROEK / REGIO - Studenten van het Horizon College en Regio College doen mee met het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten: Skills Heroes. Uit de regio West-Friesland heeft Kim Zijlma uit Lutjebroek zich geplaatst voor de landelijke finale. Zij volgt haar mbo-opleiding bij het Horizon College in Hoorn.

Per finale en vakgebied strijden acht mbo-studenten om de nationale eer. De studenten die zich nu gekwalificeerd hebben, behoren tot de mbo-toppers in hun vakgebied. De Nederlandse kampioenschappen worden 21 en 22 maart gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch en worden georganiseerd door WorldSkills Netherlands.

Grapje

Kim (18) doet voor de eerste keer mee met Skills Heroes in het vakgebied Verzorgende IG. “Wat voor mij begon als een grapje is nu uitgedraaid tot de finale”, laat ze weten. “Leuk vind ik het zeker, maar spannend is het ook. Je weet tenslotte niet precies wat je op dat moment te wachten staat. Ik kijk uit naar een leuke en gezellige ervaring en hoop natuurlijk ver te komen. Al met al heb ik dus geen spijt van mijn deelname, want tot nu toe heb ik er veel van geleerd.”

Talland College

Naast Kim zijn er nog vijf studenten van het Horizon College en Regio College die meedoen met Skills Heroes. De twee mbo-onderwijsorganisaties gaan vanaf augustus 2024 samen verder onder de naam Talland College, met locaties in Hoorn, Heerhugowaard, Alkmaar, Zaanstad en Purmerend. Tijdens de finales van de Skills-wedstrijden trekken de studenten van de mbo-scholen al samen op.

Finalisten

De finalisten zijn als volgt: Verzorgende IG - Kim Zijlma uit Lutjebroek (Horizon College), Metselen - Sam van Hove uit Heiloo (Horizon College en mede-opleider ESPEQ), Sanitaire- en verwarmingstechnicus - Ryan Verburg uit Warmenhuizen (Horizon College en mede-opleider IW Noord-Holland), Meubelmaken - Jort Rommel uit Limmen (Horizon College), Sanitaire- en verwarmingstechnicus - Sem Volkerink uit Assendelft (Regio College en mede-opleider IW Noord-Holland) én Bouwtimmeren - Stan Baltus uit Limmen (Regio College).

Wereldkampioenschap

Studenten die Nederlands kampioen worden, kunnen naar het wereldkampioenschap afgevaardigd worden. Dat wordt per opleiding bepaald. Het WK is in de Franse stad Lyon van 10 t/m 15 september.