JuRo Unirek viert 25-jarig bestaan met open dag op zaterdag 3 februari

Partnerbijdrage
Drie generaties JuRo Unirek in beeld. Van links naar rechts Maud, Jurre, Jeroen, Jennie, Jur en Corrie.
Drie generaties JuRo Unirek in beeld. Van links naar rechts Maud, Jurre, Jeroen, Jennie, Jur en Corrie. (Foto: aangeleverd)

OPMEER - Al geruime tijd actief zijn in Nederland en Vlaanderen. Prat kunnen gaan op elk jaar groeicijfers vanaf de oprichting in 1999. Maar in de kantine van JuRo Unirek worden door de directie zelf gewoon boterhammen met kaas en ham gesmeerd. Het familiebedrijf, gespecialiseerd in magazijnstellingen in de breedste zin van het woord, heeft veel op met ‘het knap voor elkaar hebben’. 25 jaar JuRo Unirek staat voor een kwart eeuw opslagkwaliteit leveren met een nuchtere Noord-Hollandse no-nonsense mentaliteit.

Groot in magazijninrichtingen, bewust ‘klein’ en betrokken in service

Naar buiten treden om de eigen prestaties te belichten doen Jeroen en Jennie Schrooder, die de tweede generatie vormen van de familieonderneming bijna nooit. Liever tonen ze op hun andere manier hun kracht: door verenigingen in Opmeer en omgeving te steunen en door het hoofdsponsorschap van handbaleredivisieclub VZV uit ’t Veld. ,,We zijn maatschappelijk betrokken, willen wat terugdoen voor de regio”, vertelt Jennie.

Zaterdag 3 februari is de spreekwoordelijke uitzondering. JuRo Unirek zet dan het 5.000 vierkante meter grote pand op De Veken 213 van 11:00 tot 16:00 uur de deuren wijd open voor het publiek. ,,Wij hebben het een keer eerder gedaan, bij de opening van het pand in 2009”, verklaart Jeroen. ,,Er kwamen toen honderden mensen. Hoeveel er nu komen? Geen idee, maar we beseffen dat we intussen een stuk bekender zijn geworden.”

Voor de datum is bewust gekozen omdat oprichter Jur Roele, de vader van Jennie, dan zijn 73e verjaardag viert. Hij en zijn schoonzoon delen de passie voor transport. Beiden zijn vrachtwagenchauffeur geweest. Voor beiden was die uitdaging ‘te klein’ in die zin dat ze meer verantwoordelijkheid wilden. En vooral: beiden zijn eigenwijs.


Het pand van JuRo Unirek in Opmeer. (Foto: aangeleverd)

Het begin en de grote groei

,,In mijn geval betekende dit dat ik niet in het bedrijf van mijn vader wilde”, verklaart de grondlegger van de onderneming die in 2011 het stokje van JuRo Unirek heeft overgedragen aan Jeroen en Jennie. ,,Mijn vader is oprichter van Roele Recycling. Maar ik wilde zelf wat opbouwen en kwam op een gegeven moment bij een bedrijf in magazijnstellingen in Zuidermeer terecht. Ik vond dat ik het beter kon en kocht twee kleine units op het adres De Veken 122, op een steenworp afstand van het huidige pand. Anderhalf jaar later was die ruimte al te klein en verhuisde ik naar de overkant. Daar had ik de beschikking over 300 vierkante meter, maar met een groot stuk grond erachter. Op dat gras bouwde ik een aanbouw waardoor ik de opslagruimte vergrootte naar 1200 vierkante meter. Daarna kon ik de loods van de buurman erbij huren. Dat was sowieso wat je noemt een goed contact, want hij was kermisexploitant.”

Jeroen en Jennie Schrooder

In de beginjaren werd de groei nog enigszins geremd door de zoektocht naar het juiste personeelmaar voor Jeroen Schrooder had Roele direct al een zwak. ,,Zijn vader was ook transportondernemer, ik ken Jeroen al vanaf zijn twaalfde toen hij moest springen om bij de kleppen van de vrachtwagen te komen. Ik zag toen al dat hij uit het juiste hout was gesneden.” Niet alleen op Jur Roele maar ook op zijn dochter Jennie, die vanaf haar veertiende bij het bedrijf kwam als schoonmaakster en vanaf haar zestiende (!) al de lijnen op kantoor begon uit te zetten, maakte Schrooder indruk.

De opbloeiende liefde plaatste de huidige directeur wel voor een dilemma. ,,Ik was de enige die de transportonderneming van mijn vader kon overnemen, mijn zus was een hele andere kant opgegaan. Ik heb het enkele jaren gecombineerd waarbij ik in de vakanties van mijn vader het transportbedrijf leidde. Maar los van de liefde voor Jennie vond ik het werk bij JuRo Unirek ook leuk. Het sleutelen aan stellingen, bezig zijn in het magazijn in combinatie met het rijden op de vrachtwagen gaf mij voldoening. Mijn vader heeft toen besloten zes van zijn acht vrachtwagens te verkopen. Hierdoor was het moeten eraf. Helaas heeft hij maar kort kunnen genieten, want hij overleed op slechts 59 jarige leeftijd.”

Vier vestigingen

Verantwoordelijkheid nemen, het zit bij Schrooder in het hart en het hoofd. Anno 2024 leiden hij en zijn vrouw een bedrijf met 35 werknemers, met vestigingen naast Opmeer in Bolsward, net buiten Gent en sinds kort in Utrecht waar de onderneming een collega heeft overgenomen. In 2008 kwam de kredietcrisis”, vertelt hij. ,,Toch hebben we besloten de bouw van het nieuwe pand door te zetten. Toen hebben we echt met een langetermijnvisie gewerkt. Daarna hebben we een keuringssysteem opgezet om de veiligheid van alle magazijnstellingen te borgen. Zoals we ook een aparte bedrijfstak in nautische magazijnstellingen vanaf nul zijn begonnen. Vandaar het kantoor in Bolsward, want dat ligt niet ver van de Friese meren en het IJsselmeer. Ook de webshop die wij hebben opgezet voor groot en klein is gedaan met een visie voor de middellange termijn. Maar de uitbreiding in Vlaanderen kwam door een toevalligheid tot stand, net als de recente aankoop in Utrecht. In beide gevallen ontbrak het aan opvolging waarop wij zijn ingesprongen.”

Hechte band met Italië

JuRo Unirek heeft een magazijninrichting in huis voor iedereen die dat nodig heeft maar dat alleen verklaart niet de dominante positie van het bedrijf in de markt. ,,Ik wist in de beginjaren dealer te worden van Metalsistem Unirack, een A-merk met een dichte staander”, vertelt Jur Roele. ,,Dat is zeer hoogwaardig materiaal en was en is nog steeds daarom gewild in de markt. Rond 2005 wisten we het Italiaanse Metalsistem zo ver te krijgen om een jaar te wachten met de verdeling van de dealerschappen in Nederland. In die periode hebben we dag en nacht gewerkt om de Italianen te overtuigen het dealerschap in Nederland bijna geheel aan ons te geven. Dat is gelukt. Ik praatte daar in Italië in wat ik noem koeterwaals, een mengeling van allerlei talen, maar ik had goede medewerkers bij me die in goed Engels alles uitlegden. Wij wonnen hun vertrouwen en de samenwerking met hen is tot op de dag van vandaag een belangrijke reden van ons succes.”

Normaal blijven is de kracht

Een andere reden is dat JuRo Unirek zo normaal is gebleven. ,,We willen niet te hard groeien, want we willen persoonlijke service blijven leveren”, verklaart Jennie Schrooder. Ondertussen staat de derde generatie alweer klaar: Maud (17) heeft de eerste stappen in de onderneming reeds gezet en Jurre (22) helpt al volop mee. De oprichter wijst verder nog op de rol van zijn vrouw Corrie. ,,Zij behield meer afstand tot de onderneming maar zorgde er wel voor dat het thuis in orde was en is. Zonder dat kan een ondernemer niet presteren.”