Kanovereniging Poseidon viert veertigjarig jubileum

Sport
Kanovereniging Poseidon viert hun veertigjarige jubileum met een leuke activiteit op het water.
Kanovereniging Poseidon viert hun veertigjarige jubileum met een leuke activiteit op het water. (Foto: eigen foto)

GROOTEBROEK - Het krieken van de dag is het uur van de vogels: een kakofonie van glasheldere stemmen die elk ander geluid naar de achtergrond dringt. Wie ooit door De Weelen in Lutjebroek heeft gevaren, zal deze geluiden vertrouwd in de oren klinken. 

De Weelen is een natuurgebied waar je van houdt of niet. In dat laatste geval is het misschien een oord om gillend van weg te rennen. Maar voor wie er wel van houdt, is het rondvaren daarin het summum van natuur beleven. En nee, niet in een door 50 pk aangedreven motorboot, waardoor bovengenoemde geluiden verloren gaan. Voor de ultieme beleving is het beter om voor de kano te kiezen waar je, niet gestoord door ronkend motorgeluid, kunt luisteren naar de vogels en de andere geluiden die de seizoenen markeren. De mensen die hier alles over kunnen vertellen zijn de leden van de Stede Broecse kanovereniging Poseidon, die binnenkort haar veertigjarige jubileum viert. 

Het water op

Sinds de oprichting varen zij, gepokt en gemazeld door de zwembadtrainingen, waar wordt geschaafd aan de technieken van het kanovaren en het reddend optreden, hun rondje door dit Westfriese natuurgebied. Meestal gebeurt dit op de zaterdagochtend, of in de zomermaanden ook op de donderdagavond. Maar wie denkt dat ze zich tot de polder beperken, komt bedrogen uit. Ook voor het varen op het IJsselmeer, Waddenzee en Noordzee, draaien ze hun peddel niet om. Zelfs windkracht 5 behoeft voor de die hards binnen de vereniging geen belemmering te zijn om voor het ruime sop te kiezen. De hoge golven trotserend varen ze met hun goed uitgeruste zeekano’s onder andere een rondje Almere-Marken- Volendam. Het laat zich raden dat dit soort tochten alleen voor de meer geoefende kanovaarders is weggelegd. Maar voor degene die deze graad nog niet hebben bereikt, valt er nog genoeg te beleven. Wat te denken van bijvoorbeeld een tochtje door de Amsterdamse of Utrechtse grachten of een tocht op de Vinkeveense of Loosdrechtse plassen? Of het jaarlijks door Poseidon georganiseerde kanoweekend elders in het land. De thuisbasis waarvan uit deze tochten aanvangen ligt aan de Wijzend 74a te Grootebroek. Dit is nabij zwembad de Kloet. Meer weten? Bezoek de site van de vereniging: www.kvposeidon.nl.

Activiteit

Kanovereniging Poseidon viert hun jubileum door belangstellenden uit te nodigen om door de polder mee te varen door Lutjebroek, Enkhuizen en Brokerhaven. Hier kun je de Overhaal in werking zien. De lengte van deze tocht over stilstaand water is 18km. De start is zondag 28 april om 10.00 uur bij de loods van KV Poseidon, gevestigd aan de Wijzend 74a te Grootebroek. Dit is in het gebouw De Bink waar ook de Reddingsbrigade in zit. Aanmelden kan tot uiterlijk op 25 april bij Peter Reintjes via: peterrein tjes70@gmail.com.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda