Meer schuurinbraken in Zuid-Holland, zó zit het in jouw gemeente

112-nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Archief)

Dieven lijken steeds vaker hun zinnen te zetten op waardevolle spullen opgeslagen in schuren, bijgebouwen en garages. Volgens recent onderzoek vonden er in 2023 meer dan 11.000 schuurinbraken plaats in Nederland, wat neerkomt op een stijging van 3,1% vergeleken met het voorgaande jaar. Maar waar vinden deze inbraken het vaakst plaats en welke regio’s worden het hardst getroffen? Independer heeft de cijfers geanalyseerd op basis van gegevens van de politie en het CBS.

Provincies

Met name in de provincie Utrecht was er sprake van een opvallende toename van het aantal schuurinbraken. In 2023 werden maar liefst 733 inbraken gemeld, wat neerkomt op een stijging van bijna een kwart vergeleken met het voorgaande jaar. Ook in andere provincies waren aanzienlijke stijgingen te zien, zoals in Groningen (+15,4%), Zuid-Holland (+11,6%) en Noord-Holland (+10,4%).

Regionale variatie

Niet alle regio’s werden echter op dezelfde manier getroffen. Zo was er in Westland een opvallende daling van maar liefst 28,99%. In Rijswijk werd een afname van 8% genoteerd. Daarentegen vertoonden sommige gemeenten in onze regio een verontrustende stijging. Zo is de toename in Vlaardingen met 28,38% alarmerend hoog. In Schiedam viel de toename met 2,53% relatief mee. Elders in de regio was er een stijging te zien, zoals in Delft (4,92%), Maassluis (13,33%), Den Haag (13,76%) en Rotterdam (7,31%). In heel Midden-Delfland vonden er zes schuurinbraken plaats.

Bron: Independer