Uitbundig werd de 57ste verjaardag van Koning Willem Alexander gevierd

Nieuws
Paul van Meurs, voorzitter van de Stichtiong Nationale Gedenkdagen, opent met burgemeester Bert Wijbenga Koningsdag officieel op het Veerplein.
Paul van Meurs, voorzitter van de Stichtiong Nationale Gedenkdagen, opent met burgemeester Bert Wijbenga Koningsdag officieel op het Veerplein. (Foto: Peter Spek)

“Wij kunnen terugzien op een zeer geslaagde Koningsdag,” liet Paul van Meurs, voorzitter van de Stichting Nationale Gedenkdagen, direct weten na het laatste nummer dat het Vlaardings Musical Gezelschap zong op een bomvolle Veerplein. "Zonder enige wanklank heeft Vlaardingen uitbundig de 57-verjaardag van Koning Willem Alexander gevierd."

Door Peter Spek

En spectaculair was de afsluiting van Koningsdag. Even eerder had zangeres Emie Adriaansen van het Vlaardingse muziekgezelschap, de menigte vanaf zo’n dertig meter hoogte vanuit een hoogwerker toegezongen met het lied De Zee, in een zelfde setting als tijdens de succesvolle uitvoering van het Verhaal van Vlaardingen tijdens het theatrale spektakel in het kader van Vlaardingen 750 stadsrechten op het stadsstrand aan de Nieuwe Maas. Het was niet het enige muzikale hoogtepunt. Jeannette Bosman zong op een indrukwekkende wijze Baba Yetu met het Vlaardings Musical Gezelschap, dat zij ook zong op het theatrale spektakel en daar,  toen bij de aanwezige Koning Willem Alexander, voor kippenvel zorgde. De bezoekers op het Veerplein werden alvast verrast met de première van Oh Jee Oh Jee, de titelsong van de nieuwe musical die het Vlaardingse Musical Gezelschap aan het voorbereiden is met muziek en script van Peter van Lonkhuijsen, choreografie van Didi van de Berg en onder de regie van Eric van der Ende. 

Rond vijf uur in de ochtend rijden al auto’s vol dozen richting de kleedjesmarkt

De musical onder de titel ‘De musical over een musical’, zal uitgevoerd worden in de Stadsgehoorzaal. Maar Koningsdag blijft toch voor veel Vlaardingers de dag van de kleedjes- en vrijmarkt in het centrum van de haringstand. Terwijl de meeste Vlaardingers nog op één oor liggen is het al een grote bedrijvigheid rond het Veerplein en Liesveld. 

Kleedjesmark

Rond vijf uur in de ochtend rijden al auto’s vol dozen met spullen richting het veroverde plaatsje op de kleedjesmarkt. "Ik doe het voor mijn kinderen," zegt een al wakkere Yolande van der Berg uit de Westwijk, als zij de spullen uitstalt op het Liesveld. "Mijn kinderen komen straks om de spullen te verkopen, maar liggen nu nog lekker te slapen," aldus de Vlaardingse. Aan belangstelling geen gebrek. 

Tweede leven

Rond het middaghuur is er bijna geen doorkomsten meer aan op het Liesveld en het Veerplein. Er worden goede zaken gedaan met spullen die aan een tweede leven beginnen. Maar Paul van Meurs keek ook alvast vooruit naar de dodenherdenking op 4 mei en het Bevrijdingsfestival op 5 mei. "Vooral dat laatste heeft ons heel veel hoofdbrekens gekost, nadat bekend werd dat het Oranjepark niet gebruikt kon worden. "Ons oog viel toen op het Krabbepark en met de uitstekende medewerking van alle gemeentelijke diensten, kon gelukkig het programma bijna één op één overgezet worden. Mijn complimenten voor al deze mensen," aldus Paul van Meurs, die ook weer veel belangstelling verwacht bij de dodenherdenking. "Zeker nu wij in een erg onzekere tijd leven met oorlogen zo dichtbij ons in de buurt." De Vlaardingse schrijver Alex Boogers zal een toespraak houden.