Indische Buurt relativeert de overlast: in wijk Holy is dit elke zeven jaar

Nieuws
Je moet er even doorheen kijken, maar dan is de Indische Buurt weer op orde.
Je moet er even doorheen kijken, maar dan is de Indische Buurt weer op orde. (Foto: PAUL MEULDIJK)

Het is net als de verbouwing van een huis. Het geeft overlast, maar je moet erdoorheen kunnen kijken. Als je je niet het eindresultaat kunt voorstellen, is de verbouwing één grote ergernis.

Door Kor Kegel

Bewoners van de Indische Buurt kunnen er last van hebben. Vorig jaar ging dit overzichtelijke woonbuurtje naast Vlaardingen-Centrum op de schop. In de gehele wijk moet de riolering worden vervangen. Deze was aan het eind van haar levensduur. In overleg met de gemeente pakt Kroese Infra de wijk in vier fases aan. De aannemer zorgt daarmee dat telkens driekwart van de Indische Buurt géén overlast heeft.

Maar de mopperaars wijzen op de opgebroken straten en de modderstromen en de kapot gereden hagen langs twee voortuinen. Moeten ze deze ellende nog drie jaar trotseren? Er waren zelfs scheldpartijen. De gemeente en de aannemer kunnen niks goed doen.

Straatmeubilair

“Je moet erdoorheen kijken,” zegt een gepensioneerde projectleider van Eneco. “Over een paar jaar ziet de wijk er pico bello uit, want de gemeente brengt tegelijk met het rioleringswerk door de aannemer ook de openbare ruimte aan. De kwaliteit van het groen, de parkeer- en speelruimte, het straatmeubilair en de verkeersveiligheid worden verbeterd. Ook over de afvoer van regenwater is nagedacht. Er komt een gescheiden rioolstelsel, zodat het regenwater apart wordt afgevoerd en er geen wateroverlast ontstaat bij de nieuwe riolering.”

“Laten we blij zijn dat de in de Indische Buurt wonen,” vervolgt de bewoner van de Riouwlaan. “Zo’n ingreep als deze vindt bij ons één keer in de zeventig jaar plaats. Woon je in een wijk als Holy, dan zit je elke zeven jaar met overlast omdat er wéér opgehoogd moet worden in die snel verzakkende wijk.”

Vinex-wijken

Als projectleider van Eneco was de bewoner van de Indische Buurt overal in het land betrokken bij grote klussen, waaronder de realisatie van uitbreidingswijken in de Vinex-periode en de reconstructie van de boulevard van Scheveningen. Met zijn ervaring heeft hij wel zicht op het functioneren en presteren van aannemers. Hij ziet best verbeterpunten – zo wordt wel afgeweken van de planning – maar over het algemeen vindt hij dat Kroese Infra voortreffelijk werk levert.

“Ik ben dertien jaar geleden met de vut gegaan, maar dit soort werkzaamheden heeft nog steeds mijn volle aandacht,” zegt hij. Elke donderdag kunnen bewoners van de Indische Buurt met klachten en vragen terecht in de grote keet van de aannemer uit het Betuwse dorp Beesd – de keet staat tegenover de Rehobothkerk aan de Billitonlaan. Je kunt er voorlichting krijgen over de asbestverwijdering, over de veiligheidsvoorschriften, over de planning (niet te veel opbrekingen op verschillende plekken) en over de coördinatie.

“Ik constateer dat Kroese de overlast voor de omwonenden zo veel mogelijk beperkt. Ik zie ook dat bewoners die gingen verhuizen medewerking kregen doordat hun woning optimaal bereikbaar bleef met extra rijplaten,” zegt de geboren Vlaardinger.

Bij de start in juni 2023 liet Kroes weten dat de werkzaamheden tot en met 2026 duren. Om de overlast per buurt zo kort mogelijk te houden is de Indische Buurt in vier kwadranten verdeeld, Het kwadrant tussen de Marathonweg, Bangkasingel en Billitonlaan kwam als eerste aan de beurt. Voor de vervanging van de rioolbuizen worden straten en trottoirs opgebroken. Daarna komt er een nieuwe bestrating. In de wijk ligt een gemengd rioleringsstelsel. In dit stelsel wordt vuil water uit wc, douche of wasbak samen met hemelwater afgevoerd naar zuiveringsinstallatie De Grote Lucht. Dat is zonde, want regenwater is schoon water en neemt onnodig capaciteit in beslag van riolering en zuivering. Daarom worden de straatkolken losgekoppeld van het riool.