Grote oefening hulpdiensten op het Markermeer

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

MARKEN - Donderdagavond 30 maart, midden op het Markermeer lichten de knipperlichten van de reddingsdiensten op tegen de schemerende lucht. Alle reddingsboten lijken zich te concentreren op een jacht en een vissersschip. Ook de schepen van Rijkswaterstaat en de Landelijke Eenheid Politie cirkelen om de boten heen. Wat is er aan de hand?

Er is door reddingsstation Warder een oefening uitgezet om samen met de reddingsstations van Lelystad, Marken, Wijdenes, Hoorn, Rijkswaterstaat en de Landelijke Eenheid Politie een zo realistisch mogelijk scenario te oefenen: tijdens het uitzetten van de visnetten door de VD64 wordt hun bijboot overvaren door een zeiljacht, en de bijboot slaat om. Paniek aan boord van het zeiljacht waardoor deze de VD64 raakt en een opvarende van het jacht te water raakt. Aan boord van de VD 64 is een bemanningslid gewond en is verstrikt in een visnet. De VD 64 raakt lek en maakt water.

Door de reddingboot van Warder wordt een OSC (On Scene Commander) op de RWS 25 gezet om de reddingsoefening te coördineren en de schepen naar de juiste plekken en situaties te dirigeren.

Al snel worden de drenkelingen gevonden en gereanimeerd, het zeiljacht wordt naar de haven van Hoorn gesleept, het zwaargewonde bemanningslid wordt verbonden en naar de haven van Edam gebracht, het visserschip wordt door meerdere motorpompen leeggepompt.

Door de stevige wind en golfslag wordt er veel gevraagd van mensen en schepen. Aan het einde van de oefening is aan boord van de VD64 de debriefing, daarna kunnen alle schepen weer naar hun stations terug. Al met al een geslaagde oefening.

www.stationwarder.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding