Fort bij Krommeniedijk / zaterdag 4 mei 2024

Cultuur
Smeuïge details over het fort tijdens rondleiding met Hans en Theo.
Smeuïge details over het fort tijdens rondleiding met Hans en Theo. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIEDIJK - Fort bij Krommeniedijk is één van 46 forten van de Stelling van Amsterdam. Gelegen op de grens van Uitgeest en Krommenie, gebouwd tussen 1880 en 1914 en sinds 1996 UNESCO Werelderfgoed. Iedere eerste zaterdag van de maand vertellen de gidsen Hans en Theo hun smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over het Fort bij Krommeniedijk. De eerstvolgende rondleiding is zaterdag 4 mei.

Boeiende rondleiding door Fort bij Krommeniedijk

Fort van de Stelling van Amsterdam

Bekijk dit fort van de Stelling van Amsterdam eens van binnen. Wat was de aanleiding om de Stelling van Amsterdam te bouwen en wat betekende dat voor Amsterdam? Beleef wat er zich in de verschillende periodes in en rond het fort bij Krommeniedijk heeft afgespeeld en hoe de soldaten vroeger hebben geleefd en gewerkt in hun vertrekken en stellingen.

Ontdek meer over dit fort, onder andere hoe het ‘kiekeboe’-kanon werkte en later het prachtige uitkijkpunt werd. Want vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht op de omliggende weilanden. Fort K’IJK ligt aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en opengesteld voor publiek.

Audiotour, Theeschenkerij

Je kan voor of na de rondleiding ook nog een audiotour volgen over de Stelling en de omliggende natuur én genieten van een drankje en een hapje in de Theeschenkerij. Kortom, Fort K’ijk is een bezoek meer dan waard. De rondleiding is minder geschikt voor hele jonge kinderen. De rondleiding is ten dele slecht bereikbaar met een rolstoel. Graag reserveren; ter plekke aansluiten is niet mogelijk.

Rondleiding: zaterdag 4 mei 2024 van 13.30 tot 14.45 uur
Waar: Fort K’ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest

Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl.

Kom naar de rondleiding in Fort Krommeniedijk.