TBS voor man die ruit ouders in Maasdijk vernielde en brand stichtte

112-nieuws
Foto van een balkon waar brand woedde ter illustratie, niet het appartement uit het verhaal.
Foto van een balkon waar brand woedde ter illustratie, niet het appartement uit het verhaal. (Foto: Archief/Regio15)

In 2023 pleegde een man die lijdt aan schizofrenie meerdere misdrijven. Zo stichtte hij brand op het balkon van zijn appartement in Den Haag, vernielde hij de ruit van zijn ouderlijk huis in Maasdijk en beschadigde hij een abri. De rechtbank legde hem 27 februari de tbs-maatregel op. Zijn gedrag kan hem volgens de rechter niet worden aangerekend, omdat hij leed aan een psychose. Hierdoor had hij zichzelf niet in de hand.

De man stond de laatste drie jaar onder behandeling van GGZ Parnassia in Den Haag. Begin 2023 stopte hij op eigen initiatief met medicatie. Wel ging hij cannabis gebruiken. In maart dat jaar overleed zijn huisgenoot. Omdat hij ook in de financiële problemen zat, liepen de spanningen bij hem steeds verder op, zo constateert de rechtbank.

Maasdijk

Het leidde ertoe dat hij op 8 mei 2023 een ruit in de woning van zijn ouders in Maasdijk vernielde, naar eigen zeggen omdat hij “dingen niet goed heeft kunnen verwerken”. Op 16 augustus bracht hij schade toe aan een abri in Den Haag. 

Een dag later, op 17 augustus, stichtte hij brand op het balkon van zijn appartement. De schade aan het appartement was aanzienlijk: de balkondeur verkoolde, de railing vervormde deels, en stucwerk raakte beschadigd. Zijn acties brachten niet alleen hemzelf maar ook andere bewoners in gevaar, vooral omdat er geen rookmelders waren en ramen openstonden bij aangrenzende woningen.

Ik was heel veel met dingen aansteken bezig. Alles wat in de buurt was, was ook een veter

Een buurvrouw eist een vergoeding van 1000 euro, deels vanwege beschadigde kleding die te drogen hing op haar balkon en deels vanwege de impact op haar destijds 9-jarige zoon, die nu door de gebeurtenissen trauma-therapie ondergaat en niet meer alleen durft te zijn. De rechtbank wees haar dat bedrag toe.

Op 18 augustus verklaarde de verdachte dat hij op de dag van de brand thuiskwam en zag dat zijn balkon zwart was. Hij had tegen collega’s gezegd dat hij met een aansteker liep te spelen. Hierover verklaarde hij zelf: “Ik was heel veel met dingen aansteken bezig. Alles wat in de buurt was, was ook een veter.”

Stemmen

De verdachte, die medicatie gebruikt maar hier soms mee stopt vanwege beperkt probleeminzicht, hoorde tijdens de brandstichting stemmen en voelde zich bekeken door zijn buren. Een psycholoog betrokken bij de zaak adviseert dat de brandstichting niet aan de verdachte kan worden toegerekend, en de rechtbank stelt voor hem intensiever te behandelen in een forensische instelling, met TBS met voorwaarden.

Geschrokken

Ondanks de oorspronkelijke dreiging van een gevangenisstraf van minimaal vier jaar, wordt de verdachte niet vervolgd. In plaats daarvan wordt intensievere behandeling aanbevolen, waarbij de rechtbank adviseert om TBS met voorwaarden toe te passen. De verdachte gaf in de rechtbank aan geschrokken te zijn van zijn daden en heeft hij zich bereid verklaard om zich te houden aan de geadviseerde voorwaarden door de reclassering. Hij wil voortaan zijn medicijnen blijven slikken.