Primeur: eerste Westlandse zadenbibliotheek geopend

Cultuur
De eerste Westlandse zadenbibliotheek is een feit.
De eerste Westlandse zadenbibliotheek is een feit. (Foto: PR)

Op zaterdag 15 juli is in het Westland de eerste vestiging van ‘Zadenbibliotheek Delfland’ geopend. Hobbymoestuinders kunnen in deze bibliotheek een breed assortiment aan biologische zaden lenen. Gerard Jakobs, vrijwilliger bij BoereGoed waar de zadenbieb is gevestigd, is blij met de bibliotheek op deze locatie: “Het past helemaal bij het gedachtegoed van BoereGoed”.

Dit is het concept: de lener van de zaden bij de zadenbibliotheek kweekt de zaden biologisch op in de eigen moestuin en levert het zaad van de beste plant weer terug in bij deze bibliotheek. De rest van de planten is voor de lener, om lekker op te eten. 

Assortiment

Een kleine greep uit het huidige assortiment: een variatie aan tomaten, verschillende kruiden, pastinaak, pronkbonen, bieten, diverse paprikarassen en nog veel meer. Deze zijn te leen bij de kersverse nieuwe locatie van BoereGoed in Naaldwijk (Opstalweg 21a), waar mensen uit verschillende lagen van de regionale bevolking met liefde en plezier aan de teelt werken. Hun producten worden verkocht in de eigen farmshop en webshop en daarnaast leveren ze o.a. werkfruit.

Lid worden

Lenen bij de zadenbibliotheek is voorbehouden voor leden van ‘Zadenbibliotheek Delfland’. Lid worden kan (kosteloos) door te mailen naar ZadenbibliotheekDelfland@proton.me, waarna een lidmaatschapsnummer wordt verstrekt. Leden van ‘Zadenbibliotheek Delfland’ werken middels opkweek van de geleende zaden in eigen moestuin mee aan een collectie van schone, onbewerkte zaden. Deze zijn zaadvast, gif- en gentechvrij. Eerder zijn reeds twee vestigingen van ’Zadenbibliotheek Delfland’ geopend, in Nootdorp bij ‘Kleur&Smaak’ en in Maasland bij ‘Boerderij Landlust’. ‘Zadenbibliotheek Delfland’ wordt mede mogelijk gemaakt door vereniging ‘Nieuw Westland’. Meer informatie is te verkrijgen via het genoemde mailadres.