Geen woningen bouwen in Watergat kost 22 miljoen

Politiek
Artist impression uit het bestemmingsplan van het 'wonen in de duinen' in Watergat.
Artist impression uit het bestemmingsplan van het 'wonen in de duinen' in Watergat. (Foto: Planviewer)

De fractie van D66 Westland gaf in juni 2023 aan dat Watergat in Monster aangewezen moet worden als tijdelijk natuurgebied; óók het midden- en noordelijke gebied. Maar als die bestemming echt verandert van ‘woningbouw’ naar ‘groen en recreatie’, kost dat de gemeente Westland 22 miljoen euro, bleek op 27 september uit een reactie van het college.

Tot 2016 stonden er kassen in het gebied, maar het stuk grond is te klein voor efficiënte tuinbouw. Nu is het gebied een natuurlijke buffer tussen de woonwijken en het ernaast gelegen Natura 2000-duingebied. 

Plannen voor woningen

Al sinds 2009 zijn er plannen om er woningen te bouwen. Ontwikkelbedrijf De Westlandse Zoom - waarvan Gemeente Westland voor de helft aandeelhouder is - heeft daar momenteel een concreet plan voor liggen, dat enkele jaren geleden al werd aangepast met inspraak van de stichting Duinbehoud. Er werd toen onder meer twee hectare natuur aan het plan toegevoegd en het aantal woningen werd teruggebracht. 

“Het bestemmingsplan ‘Watergat Monster’ maakt het wonen in een nieuw duinlandschap mogelijk,” is er nu te lezen in het bestemmingsplan van de gemeente. “Het gaat om maximaal 130 woningen voor verschillende doelgroepen, levensfasen en in verschillende prijscategorieën.”

Procedures

Sinds het vaststellen van het bestemmingsplan in februari 2022 ligt het plan voor bebouwing in Watergat stil vanwege procedures; een bij de Raad van State en een bij de rechtbank. Buurtbewoners willen dat het gebied onbebouwd blijft. D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland gaf in juni aan: “Wij willen dat Watergat een natuurgebied wordt en anders tijdelijke natuur, omdat er voorlopig geen zicht is op een definitieve uitspraak.”

Stifstokproblematiek

Watergat bestaat uit verschillende gebieden, waarbij het zuidelijke gebied in een bestemmingsplan is vastgelegd. Voor het middengebied en het noordelijke gebied zijn nog geen bestemmingsplannen vastgelegd. D66 wil dat deze gebieden ook aangewezen worden als natuurgebied.

“Met de huidige stikstofproblematiek komen er niet snel woningen, sterker nog, ik betwijfel of de stikstofberekeningen van het college stand gaan houden bij de rechter”, aldus Benjamin Hofland drie maanden geleden.

Al anderhalf jaar

De gemeente Westland wacht momenteel nog op een datum van de zitting over het bezwaar dat ingediend is bij de Raad van State tegen het bestemmingsplan voor Watergat. Maar heel lang duren kan het niet meer, denkt het college; het bezwaar ligt namelijk al anderhalf jaar bij de Raad van State. En daarna is het nog maar zes tot twaalf weken wachten op de uitspraak. De ontwikkelaar staat al klaar om de locatie meteen bouwrijp te maken.

Het college kan het gebied van het bestemmingsplan Watergat niet aanwijzen als tijdelijk natuurgebied, stelt ze: dan zouden de voorzieningen om de rugstreeppad buiten het plangebied te houden, niet kunnen blijven. En die voorzieningen hebben bovendien ook al geld gekost.

Gemiste grondopbrengsten

Ook Natuurverenigingen willen - net als D66 Westland - dat het noordelijke en middengebied van Watergat wordt aangewezen als natuurgebied, zodat er niet gebouwd wordt. Maar het college wijst erop dat dat alleen kan als dit gebied van Ontwikkelingsbedrijf De Westlandse Zoom buiten de ontwikkeling van de Westlandse Zoom wordt gehouden. En dat brengt financiële schade met zich mee: verlies van al geïnvesteerd vermogen en gemiste grondopbrengsten. 

22 miljoen

Alleen de provincie kan gebieden trouwens aanwijzen als een N2000- of NNN-gebied. Mocht de bestemming van de gebieden veranderen van ‘woningbouw’ naar ‘groen en recreatie’, laat een eerste inschatting een bedrag zien van 22 miljoen euro. De provincie zou de kosten voor de grond en het beheer en onderhoud moeten betalen.