Gemeenten en WOS gaan in gesprek met regering over financiële situatie

Politiek
Lucille Werner (CDA) tijdens het debat over lokale, regionale en streekomroepen op 18 oktober 2023.
Lucille Werner (CDA) tijdens het debat over lokale, regionale en streekomroepen op 18 oktober 2023. (Foto: Tweede Kamer)

Dankzij een motie van Lucille Werner (CDA) die op 18 oktober unaniem werd aangenomen, gaan WOS, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en NLPO (een organisatie die de lokale publieke omroepsector ondersteunt) een gesprek voeren met de regering over de financiële situatie van WOS, nog vóór de behandeling van de begroting 2024 in de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren hebben de gemeenten Westland, Maassluis en Midden-Delfland flink geïnvesteerd in WOS, maar dat bedrag is steeds moelijker op te brengen. En eigenlijk zou WOS dit jaar al tot het landelijk bestel hebben moeten toetreden en dus een half miljoen euro per jaar van het Rijk moeten krijgen, terwijl dat op z’n vroegst pas in 2026 echt lijkt te gaan gebeuren. De drie gemeenten verstuurden ruim een maand geleden een brief naar het Rijk met het verzoek nu al met het beloofde geld op de proppen te komen.

In de brief verzoeken de gemeenten het Rijk vanaf 2023 de volledig toegezegde dekking aan de regionale omroepen te voldoen, “aangezien het in de huidige financiële situatie van veel gemeenten niet realistisch is te verwachten dat gemeenten extra financiële middelen beschikbaar kunnen stellen voor het instandhouden van lokale omroepen tot het onzekere moment dat toetreding tot het landelijk bestel mogelijk is.”

Motie

Naar aanleiding van deze brief diende Lucille Werner (CDA) een motie in. Er is 16 miljoen euro structureel extra beschikbaar gekomen voor het versterken van de lokale media, schrijft zij hierin. Regionale omroepen als WOS werken al een tijdje aan een professionaliseringsslag om uiteindelijk toe te zullen treden tot het landelijke bestel - het moment dat dus steeds verder uitgesteld wordt -, en hebben daardoor nu al structureel hogere kosten, waardoor gemeenten niet anders kunnen dan bijspringen. Dat is niet wenselijk, zeker niet omdat gemeenten de komende jaren al de nodige financiële uitdagingen hebben. Daarom verzocht CDA de regering om ten minste met de VNG, NLPO en WOS in gesprek te gaan over de problemen die zij ervaren bij de overgang naar het nieuwe stetsel, en de Tweede Kamer vóór de behandeling van de begroting voor 2024 te informeren over mogelijke oplossingen.

De motie van Werner werd bijna unaniem aangenomen. Alleen de fractie Ephraim stemde niet, want die was niet aanwezig.

Gesprek

Het Ministerie OCW neemt contact op met de WOS voor een gesprek. Namens gemeente Westland neemt wethouder Anko Goudswaard (Gemeentebelang Westland, o.a. Communicatie en marketing, Informatievoorziening en ICT) deel aan dit gesprek.