Straf voor gesaboteerde camera’s De Lier bekend, na LPF ook FvD kritisch

Politiek
De brandweer moest de camera's schoonmaken.
De brandweer moest de camera's schoonmaken. (Foto: Archief/Regio15)

Op de zaterdagochtend van de sinterklaasintocht in De Lier werden er politiecamera’s gesaboteerd. Hiervoor werden dezelfde dag nog vier verdachten aangehouden. WOS maakt vandaag bekend dat zij elk een bekeuring van 500 euro hebben gekregen. Forum voor Democratie Westland vraagt intussen aan het college waarom de camera’s werden opgehangen en wat er met de camerabeelden gebeurt. Ook toont de fractie zich kritisch over de manier waarop er met “Westlandse demonstranten” werd omgegaan, die zaterdag 18 november.

De vier verdachten die zijn aangehouden hebben “na een ‘stevig gesprek’ met de officier van justitie een bekeuring van 500 euro gekregen”, schrijft de WOS, die hierover geïnformeerd is door het Openbaar Ministerie (OM). Het gaat om drie mannen uit De Lier - van 20, 23 en 45 jaar - en een 53-jarige Hagenaar. Zij spoten op meerdere politiecamera’s in de Hoofdstraat in De Lier purschuim, waarop de brandweer de camera’s moest schoonmaken. De boete die hun is opgelegd, betekent het einde van hun strafproces; ze worden niet verder vervolgd.

Andere mensen die zijn aangehouden bij de intocht, blijken onterecht als verdachte te zijn aangemerkt en zijn vrijgelaten zonder verdere vervolging, op één verdachte na, die ook een geldboete heeft gekregen, en een laatste verdachte die de ME heeft bekogeld. Wat er met hem gebeurt is nog niet bekend.

Demonstratierecht

Forum voor Democratie Westland (FvD) toont zich kritisch over de handhaving voor en tijdens de sinterklaasintocht in De Lier. Zij vinden de toepassing van het demonstratierecht ‘willekeurig’ verlopen en trekken een parallel met demonstraties tijdens de corona-lockdown en boerenprotesten: hiertegen zou harder worden opgetreden dan tegen organisaties als Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en Extinction Rebellion, vindt FvD.

KOZP en Extinction Rebellion worden behandeld ‘met de fluwelen handschoen’

 Die laatste organisaties worden volgens deze fractie behandeld “met de fluwelen handschoen”. FvD wil onder andere weten hoe het college kijkt naar de gesprekken tussen de sinterklaascomités en KOZP, op woensdag 15 november. Hierbij zou naar voren zijn gekomen dat een demonstratie door KOZP alleen voorkomen had kunnen worden als de comités aan al hun eisen hadden voldaan. Hoe kijkt het college van B en W hier tegenaan, wil FvD weten. “Verwacht het college in de toekomst meer opdringerige eisen van KOZP of gelijksoortige groeperingen?”

Camera’s

Andere vragen gaan over het cameratoezicht van die dag in de Hoofdstraat. “Waarom wordt er gekozen om de inwoners van De Lier te controleren omwille van de veiligheid?” Verder vindt FvD de plek van KOZP tijdens de demonstratie te ‘prominent’ - KOZP gaf achteraf juist aan de plek niet prominent genoeg te vinden, red.

‘Echte mannen’

FvD stelt ook dat er in De Lier “echte mannen” wonen “die voor hun vrouwen en kinderen” gingen staan en liedjes meezongen “om het dreigende en provocerende geluid van KOZP te trotseren. Dit was behouden en geweldloos. Waarom wordt er bij een charge vanuit de ME gekozen om te slaan met knuppels en gescholden met een vreselijke ziekte, terwijl de Lierse mannen al de bevolen richting op liepen?”

LPF Westland

Eerder stelde LPF Westland al kritische schriftelijke vragen, de maandag ná de Lierse intocht. Deze fractie wil van het college onder andere weten op basis van welke signalen de burgemeester en politie hadden besloten “zo’n grote hoeveelheid politie-inzet en Mobiele Eenheid te moeten organiseren” en hoe de politie geïnstrueerd is over het gebruik van geweld tegen de tegendemonstranten. Ook vindt de fractie de demonstratie van KOZP helemaal niet vreedzaam, zoals veel media de demonstratie omschrijven,  ”maar duidelijk provocerend”. 

Schriftelijke vragen worden over het algemeen binnen enkele weken beantwoord door het college.