Waar kun je (gratis) parkeren in Zaandam?

Nieuws
Waar kun je (gratis) parkeren in Zaandam?
Waar kun je (gratis) parkeren in Zaandam? (Foto: Dirk Karten)

ZAANDAM - Waar kun je parkeren in Zaandam? Of nog beter: waar kun je gratis parkeren in Zaandam als bezoeker? In dit artikel krijg je antwoord op die vraag!

Parkeren in Zaandam

Zaandam heeft alles. Dat weten de Zaankanters, maar óók de vele Nederlandse en buitenlandse toeristen die wekelijks onze mooie stad een bezoekje brengen. Doe jij een dagje Zaandam? Of ga je zelfs een weekendje naar de Zaanstreek? Hieronder zetten wij op een rij wat je moet weten over gratis parkeren in Zaandam. 

Gratis parkeren Zaandam

Je kunt gratis parkeren in Zaandam op de P+R locatie aan de Provinciale Weg. Dit is bij station Zaandam.

In een blauwe zone mag je maximaal twee uur gratis parkeren in Zaandam. Dit geldt van maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 en 19.00 uur. Je moet een parkeerschijf gebruiken die je achter je voorruit plaatst. Een parkeerschijf kost ongeveer €1,- en is te koop bij verschillende winkels, zoals autowinkels, benzinestations en krantenwinkels. De blauwe zone is van toepassing op de Zuiddijk in Zaandam. Je herkent het gebied door borden aan het begin en einde, en een blauwe lijn langs de parkeervakken.

Het is niet mogelijk om een vergunning aan te vragen voor parkeren in blauwe zones. Als je de regels overtreedt, kost dat € 95,- plus € 9,- administratiekosten.

Parkeren op feestdagen in Zaandam

Goed nieuws! Op een aantal feestdagen kun je overal gratis parkeren in Zaandam! Op deze feestdagen kun je overal gratis parkeren in Zaandam:

 • Nieuwjaarsdag
 • 1e en 2e Paasdag
 • Koningsdag
 • 1e en 2e Pinksterdag
 • Bevrijdingsdag (5 mei)
 • Hemelvaartsdag
 • 1e en 2de Kerstdag
 • Oudejaarsdag

Parkeren in Zaandam per locatie

Er zijn verschillende locaties in Zaandam waar je (gratis) kun parkeren. Hieronder lees je waar je kunt parkeren in Zaandam per locatie.

Parkeren Bullekerk Zaandam

Er zijn diverse parkeermogelijkheden beschikbaar bij de Bullekerk in Zaandam:

 • Parkeerplaats Behouden Haven (2 min. lopen) 
 • Parkeerdek Dirk van den Broek (2 min. lopen)
 • Parkeerterrein Verkadefabriek (5 min. lopen)
 • Q-Park parkeergarage Rozenhof (10 min. lopen)
 • Q-Park parkeergarage Hermitage bij Zaandam CS (15 min. lopen)

In het centrum geldt een tarief van €2,67/uur (ma-za 09:00-23:00, zo 12:00-17:00). Let op: je kunt max. 2 uur parkeren rond Bullekerk. Minder-validen/toeleveranciers kunnen na overleg op het voorplein van de kerk parkeren; neem hiervoor van tevoren contact op met de Bullekerk.

Parkeren De Fabriek Zaandam

Bij De Fabriek in Zaandam zijn beperkte parkeerplaatsen beschikbaar. Aanbevolen wordt om te parkeren in de Peperstraat of op het terrein aan de Westzijde, tegenover De Fabriek aan de overkant van de Zaan. Nabijgelegen parkeergarages zijn onder andere Rozenhof, de Burcht, de Rozengracht en het Zaantheater.

Parkeren Verkadefabriek Zaandam

Bij de Verkadefabriek in Zaandam kun je gemakkelijk parkeren. Er zijn drie parkeerterreinen beschikbaar rondom het gebouw. Bezoekers kunnen gebruik maken van P1, gelegen achter het pand, P2 aan de Tramkade, en P3 aan de Veemarktweg. Deze parkeerfaciliteiten bieden handige opties voor bezoekers die met de auto komen.

Parkeren Hemkade Zaandam

Parkeren bij de Hemkade in Zaandam is mogelijk op een van de drie beschikbare parkeerterreinen. Let op, er geldt een toegangsprijs van 12,50 euro. Deze faciliteiten bieden handige parkeeropties voor bezoekers, maar houd rekening met de genoemde parkeerkosten voor het gebruik van het terrein.

Parkeren Zaantheater Zaandam

Bij het Zaantheater in Zaandam zijn verschillende parkeermogelijkheden beschikbaar:

 • Parkeergarage Zaantheater: Koop na de voorstelling bij de portier een uitrijkaart voor €6,50 per avond. Let op: maximale hoogte is 1.90m.
 • Parkeerterrein de Burcht: Betaald parkeren van maandag t/m zaterdag (9:00 - 23:00) met een uurtarief van €2,85 en een dagkaart voor €7. Steek via de Wilhelminabrug over naar het Zaantheater.
 • Q-Park parkeergarage Rozenhof: Uitrijkaarten zijn niet verkrijgbaar bij het Zaantheater; koop deze bij de betaalautomaat van Q-Park De Rozenhof.

Let op: op straat parkeren heeft een maximale duur van 2 uur. Kies voor een parkeergarage om boetes te voorkomen.

Parkeergarages Zaandam

In Zaandam zijn er 5 parkeergarages waar je onbeperkt (betaald) kunt parkeren:

 • Rozenhof: Zilverpadsteeg, Zaandam
 • Hermitage: Hermitage 144, Zaandam
 • Noordschebos: Noordschebos 1, Zaandam
 • City Parking: Westzijde 30, Zaandam
 • Parking Zaantheater: Nicolaasstraat 3, Zaandam 

Betaald parkeren in Zaandam

In Zaandam moet je betalen om op bepaalde plekken te parkeren. Dit geldt voor alle soorten voertuigen, inclusief brommobielen. Op de parkeerterreinen De Burcht en de Behouden Haven in Zaandam kun je een dagkaart kopen met een vast tarief voor de hele dag. Je kunt ook per uur betalen op deze plekken.

Parkeergarages Rozenhof en Hermitage, die beheerd worden door Q-park. Het parkeerterrein genaamd ‘Ebbehof’, achter de supermarkt, is privé en wordt niet gecontroleerd door de gemeente. Je kunt hier niet betalen via een app en het is bedoeld voor klanten van de supermarkt en het Railpointoffice, niet voor toevallige voorbijgangers. De tarieven staan op de parkeerautomaat aangegeven. Hoe je precies moet betalen tijdens het parkeren in Zaandam, kun je hier lezen.

Parkeervergunning aanvragen Zaandam

De gemeente Zaanstad heeft de volgende parkeervergunningen:

Voor meer informatie over het aanvragen van een parkeervergunning in Zaandam, kun je hier kijken.