Zeldzame ‘Schoolbord-Zaan klok’ te zien op Zaandag in Museum Zaanse Tijd

Uitgaan
Kijkje in het Museum Zaanse Tijd. Heb je vragen over klokken? Stel ze op de Zaandag 13 juni.
Kijkje in het Museum Zaanse Tijd. Heb je vragen over klokken? Stel ze op de Zaandag 13 juni. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Het Museum Zaanse Tijd, Kalverringdijk 3  (Zaanse Schans) opent dinsdag 13 juni tijdens de Zaandag haar deuren speciaal voor alle Zaankanters. Op vertoon van je door de gemeente Zaanstad uitgegeven paspoort, rijbewijs of identiteitskaart bij de kassa kun je het museum gratis bezoeken.

Op deze Zaandag zijn er om 10.00 en 12.00 rondleidingen van ongeveer een uur. Het aantal plaatsen daarvoor is beperkt. Wil je deelnemen, stuur dan uiterlijk donderdag 8 juni een email met je naam naar info@hettijdmuseum.nl.

In het museum werken de meeste klokken ook echt. Lijkt dat een technisch en droog verhaal? Echt niet! Kom dan vooral een kijkje nemen bij de nostalgische jaren zeventig-tentoonstelling over het klokkenservies van Nutroma: de kopjes, bordjes en koffiegarnituur waarmee letterlijk miljoenen Nederlanders opgroeiden.

Bijzondere exemplaren

Niet alleen zijn werkende exemplaren van alle ‘kopjesklokken’ aanwezig. Ook zijn er alleen op de Zaandag 13 juni twee zeer bijzondere klokken alvast ongerestaureerd te bewonderen: een zeldzame schoolbord-Zaan en een nog zeldzamere vroeg zeventiende-eeuwse schilderijklok met modificaties van de Zaanse uurwerkmaker Klaes Janszn. Koogies. Na definitieve verwerving en restauratie zullen beide klokken deel gaan uitmaken van de vaste presentatie in de Zaankamer.

Steun museum

Om het Zaans- en nationaal Tijdmeetkundig erfgoed te beschermen zijn (eenmalige) donaties welkom. Elke bijdrage is van harte welkom en levert een onmisbare bijdrage aan onderzoek en inspirerende museum-activiteiten. Mede door de financiële steun, inzet en betrokkenheid van partners en donateurs kan het museum de belangrijke en indrukwekkende collectie in stand houden, onderzoek doen naar herkomst en de betekenisvolle inspirerende verhalen achter de stukken aan een groot publiek vertellen en doorgeven.

Goed om te weten. Tijdens de rondleidingen op 13 juni is het museum voor nieuwe bezoekers gesloten. Vanaf 13.00 is het museum open voor iedereen tot 17.00 uur.

Afbeelding