Kanonschoten openen op 20 mei PinksterZaan 2024

Uitgaan
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK – De vrijheid vieren, dat doen we op PinksterZaan. In 2024 is het 450 jaar geleden dat de unieke, Zaanse feestdag PinksterDrie ontstond. Op Tweede Pinksterdag 1574 verjoegen we de Spanjaarden, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. PinksterZaan zorgt sinds 2013 dat deze eeuwenlange feesttraditie blijft bestaan. In een modern jasje. Het doel is verbinding van de samenleving en uitbundige viering van de Zaanse vrijheid.

Veelzijdig programma op 20 en 21 mei (derde Pinksterdag)

Op maandag 20 mei om 10.00 uur wordt op de Zaanse Schans met bulderende kanonsalvo’s de start gemaakt van PinksterZaan. De Rijdende Artillerie Amsterdam komt speciaal met een mini-kanon naar de plek waar onze Zaanse historische trots ook miljoenen toeristen trekt.

Nu worden Zaankanters opgeroepen naar de opening van het tweedaagse feest te komen dat dit jaar in teken van 50 jaar Zaanstad staat. Oorlogsgeweld bij een viering? Ja, want als de bij het kanon horende Geuzen met losse flodders de programmering van PinksterZaan openen, wordt daarbij gelijk stilgestaan dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. We hoeven maar naar de oorlog in Oekraïne, Gaza en Israël te kijken om te beseffen dat we in onze handen mogen knijpen in vrijheid te mogen leven in ons land. Ieder heel uur wordt het kanon herladen en afgevuurd.

Roeien en fietsen

Maar er is veel meer te beleven tijdens PinksterZaan. Er is veel muziek, toneel, lezingen, poppenkast, je kunt schaatsen in Westzaan (!), er is film, een soldaat uit de Oekraïne vertelt zijn indringende persoonlijke verhaal, er is een roeichallenge en vergeet niet mee te doen aan de grote PinksterZaan fietstocht. Die vindt op 20 en 21 (derde Pinksterdag) plaats op de ‘schans’- en culturele locaties in de hele Zaanstreek.

Zie voor het programma ook https://pinksterzaan.nl