Volop ouderwetse kermisgezelligheid en Boer Harm op Bevrijdingsfeest 5 mei In ’t Veldpark

Uitgaan
Boer Harm komt op 5 mei naar de kermis in 't Veldpark. 'Ik ben het kwiet, ja potverdum'n. Nu ben ik weer terug bij af...'
Boer Harm komt op 5 mei naar de kermis in 't Veldpark. 'Ik ben het kwiet, ja potverdum'n. Nu ben ik weer terug bij af...' (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De geur van verse oliebollen komt ons tegemoet als we het kermisterrein oplopen. Lekker! Net zoals de vele zoete lekkernijen die traditioneel bij een kermis horen als zuurstokken, grote spekken, nougat, Churros en natuurlijk kaneelstokken. De spanning is op de gezichten van de jongste bezoekers af te lezen als ze voor de eerste keer in hun leven een ritje maken in De Polyp. Even verderop gieren de grote kinderen van de pret in de traditionele zweefmolen. 

Door Dirk Karten

Het is ronduit gezellig als we maandagavond de traditionele kinderkermis bezoeken. Die wordt al sinds de jaren zestig rond Koningsdag tot en met Bevrijdingsdag opgebouwd in het Burgemeester in ‘t Veldpark.

2 eurodag

Tip: wie op donderdag 2 mei de kermis bezoekt, profiteert van de ‘2 eurodag’ (met uitzondering van de trampoline). Deze kermis met zo’n dertig attracties (!) heeft een traditie die teruggaat tot in de jaren zestig en heeft puur Zaanse roots. “Mijn vader heeft deze kermis opgebouwd”, vertelt Gerrie Suidema met terechte trots.

Ouderwets kermisvermaak

Hij is nu de kermisorganisator die de wens van zijn vader respecteert om elk jaar op die locatie terug te komen en de kinderen een plezier te doen met ouderwets gezellig kermisvermaak. Ook al hebben ettertjes pogingen gedaan dit te dwarsbomen door ’s nachts in te breken en de boel zinloos te slopen. Ook boetes rond de ‘zero tolerance’ inzet van de gemeente rond knaloranje plastic kinderpistooltjes en pijl en boogjes waarmee je nog geen mug kunt raken op een steenworp afstand helpen niet mee de Zaanse kermistraditie te continueren.

“Wat wij als kermisexploitanten voor ogen hebben is een kermis waar de ouders hun kinderen veilig naar toe kunnen laten gaan. Daarom houden we ook scherp toezicht om de sfeer gezellig te houden. De kermis moet ouderwets gezellig vertier bieden.”

Boer Harm live!

De passie voor het kermisleven zit – gelukkig - diep bij Gerrie en de gezinnen die deze kermis levend houden. De Zaanse kermistraditie mag dan tot ver in de vorige eeuw teruggaan, de familie Suidema heeft wel een actueel oog voor trends als het gaat om boeken van actuele artiesten. Zo zijn ze erin geslaagd niemand minder dan Boer Harm te strikken voor een optreden op 5 mei, Bevrijdingsdag.

Veel optredens

“Maar we hebben dan bij ons Mobiel Café Robbies ook optredens van Peter Beense, Brian B, Jan Spel, Eddy van Slimming, Benjamin van der Logt, Ernest van Harytingsveldt, de Zaanse zanger Dakxs en onze DJ Berry”, vult Gerrie aan.

Dus: smeer op 5 mei je keel met een vers getapt pilsje en oefen alvast je ‘heng, heng, heng, heng’ als je mee wil doen met het ‘brommers kieken’.

Blijft leuk, een rondje maken in de Polyp.