Burgemeester Anja Schouten trots op overzichtswerk Alkmaars Beleg

Historie
Burgemeester Anja Schouten krijgt eerste exemplaar overhandigd van Harry de Raad (midden) en Leen Spaans.
Burgemeester Anja Schouten krijgt eerste exemplaar overhandigd van Harry de Raad (midden) en Leen Spaans. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR – Het was een vol programma op vrijdag 20 oktober in de Plein Zaal van Theater de Vest. Harry de Raad presenteerde daar zijn overzichtswerk Het Beleg van Alkmaar. De presentatie werd omlijst met dans en spoken word en een lezing van dr. Yolanda Rodríguez Pérez (Moderne Europese Letterkunde) over de Tachtigjarige Oorlog en de belegeringen vanuit Spaanse ogen. De bekende schrijver, columnist en presentator Özcan Akyol ging met Harry in gesprek. Natuurlijk over zijn boek, maar ook over herdenken en historisch besef.

Door Roxanne Borgman

“We willen graag dat onze stad belangrijk is, maar er wordt ook wel eens overdreven”, vertelt Harry. “Er speelden tijdens het beleg, maar ook ervoor en erna, voortdurend tegenstrijdige belangen mee die ik inzichtelijk wilde maken in mijn boek.” In Alkmaar stopt het verhaal van de Tachtigjarige Oorlog na de victorie. Terwijl, zo stelt Harry, er nog zoveel na het beleg gebeurde dat belangrijk is om het Alkmaarse verhaal in context te kunnen plaatsen. Het heeft lang geduurd voordat er een overzichtswerk kwam waarin alle stemmen de kans kregen om gehoord te worden. “Dat is ook wel logisch”, stelt Harry, “want hoe ga je na zo’n oorlog weer samenleven? Je doet alsof het niet is gebeurd en we spreken elkaar er niet meer over aan. Je vernietigt de stukken die belastend zijn geweest.” De hoeveelheid bronnen over het beleg in Alkmaar is dan ook gering te noemen, maar Harry heeft naar eigen zeggen zijn best gedaan om een zo volledig mogelijk verhaal te vertellen. 


Özcan Akyol interviewt Harry de Raad over zijn nieuwste boek. - vincentdevriesfoto.nl

Doordat het Alkmaarse Beleg lang niet vanuit verschillende kanten is bekeken, werd het herdenken ook lastig. “Het is lang een protestants feest geweest waarbij de katholieken werden uitgesloten en als tweederangsburgers werden behandeld”, stelt Harry. Met zijn boek blikt hij ook terug op de verhoudingen tussen de verschillende religieuze groepen in Alkmaar. “Er zijn historische stemmen die wij niet horen”, zei Harry daarover en door deze vanuit feiten te beschrijven en daarbij niemand te ontzien, hoopt hij bij te dragen aan het historische besef.


Voorzitter Leen Spaans van Stichting Alkmaarse Historische Publicaties spreekt vol lof over de nieuwe inzichten. - vincentdevriesfoto.nl

Trots

Harry overhandigde samen met Leen Spaans, voorzitter van de Stichting Historische Alkmaarse Publicaties, het eerste exemplaar aan burgemeester Anja Schouten. Zij kon alleen maar heel erg trots zijn op de uitgave. “Ik ben heel trots op de nieuwe verhalen die naar boven komen en dat er steeds meer aandacht is voor de Spaanse kant. Zo leren wij een verhaal dat uitstijgt boven goed tegen kwaad.” Schouten wil reflecteren en nieuwe gesprekken aangaan langs de vier kernwaarden die leidend waren tijdens Alkmaar Ontzet 450 jaar: verdieping, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. “Vrijheid en dat we in vrede samenleven is nooit vanzelfsprekend geweest en dat zal altijd onze aandacht moeten houden”, aldus burgemeester Schouten.