25 jaar Jongerencentrum Smoes: verhaal van een roemruchte geschiedenis

Nieuws
Kees Schelling schreef een boek over 25 jaar Jongerencentrum Smoes.
Kees Schelling schreef een boek over 25 jaar Jongerencentrum Smoes. (Foto: aangeleverd)

BADHOEVEDORP/SLOTEN - Jongerencentrum Smoes was een belangrijke ontmoetingsplek voor jongeren in Badhoevedorp en Sloten. Maar ook voor anderen uit de Haarlemmermeer en tegen Sloten aanpalende stadsdelen. Het centrum bestond van 1974 tot 2000 en speelde een jeugdbindende rol in de lokale cultuur en muziekscene.

Kees Schelling, één van de betrokken medewerkers van het eerste uur, heeft over het jongerencentrum een boek geschreven en dat verschijnt precies 50 jaar nadat Smoes haar deuren opende. Het lezersbindende epistel vertelt het verhaal van de roemruchte geschiedenis van 1974 tot 2000. Het Smoes-boek beslaat ruim 300 pagina’s en bevat een kleine 200 foto’s, illustraties, affiches en krantenartikelen. Zaterdag 11 mei vindt de presentatie plaats in Dorpshuis Sloten, Nieuwe Akerweg 14.   

Jongerencentrum Smoes opende 11 mei 1974 haar deuren. 25 jaar lang speelde de locatie een belangrijke rol in het leven van jongeren uit Badhoevedorp en Sloten. Als podium waar roemruchte bands uit die jaren zoals Doe Maar en Herman Brood & His Wild Romance, maar ook honderden andere bands optraden. Grote bands zoals 5 Slag 1 Wijd, De Gigantjes en Gruppo Sportivo stonden ook op het podium van Smoes.

Het was een plaats waar met veel idealen informatieprogramma’s werden georganiseerd of waar acties werden opgezet voor Afrika of Tsjernobyl. Als filmhuis waar werkelijk alle genres op het doek verschenen. Als club waar muziek de grond deed trillen en waar zich bijzondere party’s afspeelden. Het was echter niet allemaal goud wat er blonk. 25 jaar Smoes is ook het verhaal van de huisvestingsperikelen, de inbraken en de vechtpartijen.

Maar misschien nog wel meest, is het een verhaal geworden van de verbondenheid met elkaar. Smoes als de plaats waar je samen met je vrienden en vriendinnen iets bijzonders organiseerde en waar je elkaar elk weekend weer tegenkwam. Een plek voor jezelf.

Het Smoes-gevoel

Het bijzondere was vooral, dat alles er ook door jongeren zelf werd georganiseerd. Zonder bemoeienis van professionals. Verbondenheid is misschien wel het woord dat kenmerkend was voor Smoes. Het gevoel dat er met elkaar iets bijzonders tot stand werd gebracht. Het gevoel dat door velen nog steeds ervaren wordt als het Smoes-gevoel.

Het boek is vanaf maandag 13 mei te verkrijgen bij boekhandel Jaspers, Sloterweg 95, Badhoevedorp, en bij boekhandel Meck & Holt, Tussen Meer 46, Amsterdam Osdorp. Maar ook te bestellen via de website www.keesschelling.nl.

Voor liefhebbers uit de tijd van ‘Weet-je-nog-wel-oudje’ een kostbaar bezit om te mijmeren en terug te blikken op de impact die dit jongerencentrum heeft gehad op de lokale gemeenschap in zowel Nieuws-West als de Haarlemmermeer.

Kees Schelling is een Nederlandse schrijver die verhalen vertelt over gebeurtenissen in het (voormalig) landelijke gebied in Amsterdam West. Zijn verhalen worden geplaatst in het perspectief van de tijd, waardoor we een inkijkje krijgen in het bijzondere leven van gewone mensen met de (veranderende) wereld als achtergrond1. In 2012 verscheen zijn eerste boek, We hadden van alles niks, over het leven van zijn voorouders die turfsteker waren in de Eendrachtpolder, vlakbij Halfweg. Een jaar later publiceerde hij De vaders van Osdorp, een boek over de schoolstaking aan de Osdorperweg in 1963. Zijn derde boek, Een verloren paradijs, verscheen in 2016 en vertelt het verhaal van het leven in de voormalige Sloterpolder bij Amsterdam aan de hand van de levensverhalen van kinderen uit het gezin waarin zijn moeder opgroeide. In 2018 kwam zijn vierde boek uit, Licht, lucht en leven, waarin veertien voormalige inwoners van de Sloterpolder hun verhaal delen en een veelzijdig beeld geven van het leven in dit gebied. Kees Schelling heeft ook bijgedragen aan de serie Rond de Sloterbrug, waarin verhalen over Sloten, Oud-Osdorp en Badhoevedorp in de naoorlogse periode worden verteld.