De top 10 van to do’s in Amsterdam Noord

Algemeen
Amsterdam-Noord telt veel karakteristieke plekken.
Amsterdam-Noord telt veel karakteristieke plekken. (Foto: Rodi Media/NV))

Amsterdam heeft heel wat verschillende bezienswaardigheden. Toch blijven de meesten hangen in het centrum. Niet onlogisch, maar na een tijdje heb je het misschien wel gehad met de drukte en de vele dronken of stonede toeristen op bierfietsen tijdens een of ander vrijgezellenfeest. Gelukkig is er in Amsterdam Noord ook heel wat te beleven. 

1. Verken de NDSM-werf
Wat ooit een scheepswerf was, is nu een van de meest eigenzinnige plekken om te relaxen in Amsterdam. Elke hoek hier toont creativiteit in een of andere vorm. Letterlijk elke muur is bedekt met kleurrijke kunstwerken en je kunt oude machines zien die zijn getransformeerd om te lijken op iets uit een buitenaardse film.

2. Fiets rond de Nieuwendammerdijk
Nieuwendammerdijk is een van de leukste buurten van Amsterdam met aan weerszijden van de straat laagbouwwoningen. Deze wijk is ontstaan in 1514 toen een van de dijken doorbrak en er een nieuwe moest komen. Gezien hoe luidruchtig het centrum van Amsterdam en de Dam kunnen zijn, is een bezoek aan de rustige Nieuwendammerdijk een verfrissende verandering. De fietsbonde heeft vele routes.

3. Ga bovenop de A’dam Tower en probeer de Extreme Swing
Dit is de hoogste schommel van Europa en staat op het hoogste uitkijkplatform van Amsterdam: de A’dam-toren in Noord. Als je niet zo avontuurlijk bent, kun je vanaf hier gewoon genieten van een panoramisch uitzicht over Amsterdam. Wanneer je de top bereikt, kun je de schommel bekijken en beslissen of je je er aan wilt wagen of niet.

4. De Wondr experience Amsterdam 
Amsterdam Noord is het creatieve hart van de Nederlandse hoofdstad en de Wondr Experience Amsterdam vult hier perfect op aan. Deze betoverende mix van entertainment en kunst is iets om nooit meer te vergeten. In dit museum worden je zintuigen en creatieve geest geprikkeld. Van het nemen van een duik in een bad van roze marshmallows tot tekenen op de muren. Mis de Wondr dus zeker niet!

5. Breng je avond door in Pllek aan het IJ
Zoek je een leuke plek waar je de avond kunt doorbrengen of het beste van het nachtleven in Amsterdam kunt beleven? Pllek in NDSM is een mooie optie. Vanaf hier heb je een ongelooflijk uitzicht op het IJ en dat terwijl je op zondag kunt genieten van live muziek. Een geweldige combinatie voor een avondje uit. Tijdens de weekends kun je er vaak ook terecht voor yogalessen.

6. Ga naar het Crane Hotel kijken
Geloof het of niet, in NDSM staat een kraan die is omgebouwd tot air B&B. Het heet Crane Hotel Feralda en het moet wel de meest eigenzinnige plek zijn om te verblijven in Amsterdam. Deze plaats heeft zelfs een jacuzzi op het dak!

7. Ga een film kijken bij EYE Film Instituut
Hou je van een filmavond, maar mag het wel eens speciaal zijn? In het EYE Film Instituut kun je terecht in een van de vier filmzalen. Niet alleen dit is de reden waarom het een iconische bezienswaardigheid is in dit deel van de stad. Vaak hebben ze er ook interessante exposities waarin films vanuit verschillende werelddelen centraal staan en je kan er terecht in de bibliotheek die helemaal is toegewijd aan film.

8. Luister naar muziek in Muziekgebouw aan ‘t IJ
Bij cultuur hoort niet alleen film, maar ook muziek. Deze concertzaak werd geopend in 2005 en geniet veel belangstelling bij zowel Amsterdammers als toeristen. Meteen ook hun doelgroep, want ze proberen vernieuwende manieren van muziek maken te promoten voor een erg divers publiek. Ook hier vind je regelmatig tijdelijke exposities die gaan over het werk van beroemde artiesten.

9. Ga winkelen op de Pekmarkt
De Pekmarkt kon onlangs genieten van een volledige renovatie waardoor het er nu weer helemaal aantrekkelijk uitziet. Bijzonder hier zijn de themamarktdagen. Zo kun je op de ene dag hier winkelen voor biologische producten, de ander dan weer voor vintage producten. Door de ligging nabij het EYE Film Institute is dit een leuke uitstap na een bezoek aan het museum.

10. Bezoek het Straat Museum
In de meeste kunstmusea kun je de werken van bekende schilders of beeldhouwers bewonderen. Het Straat Museum legt de focus op een andere groep kunstenaars. Hier bewonder je het talent van graffiti artiesten van over de hele wereld. Van New York tot Rio de Janeiro en meer.