Wekelijkse column stadsdeel-bestuurders

Algemeen
Brahim Abid
Brahim Abid (Foto: Roos Trommelen)

Het is alweer twee weken geleden maar ik moet in mijn eerste column als stadsdeelvoorzitter toch iets schrijven over de volksopera. Het was een mooi spektakel, zondag 3 juli op het Purmerplein, dat begon met een parade van scootmobielen.

Zachte kracht

Door Brahim Abid

Actuele thema’s

Er werd verteld en gezongen over hoe Amsterdammers ooit kwamen wonen in de Tuindorpen, Nieuwendam en het Blauwe zand, hoe zij daar gelukkig waren. 

Over het opkomend fascisme uit de jaren dertig en hoe dit familierelaties op scherp zette. En over hoe levens door de oorlog werden geknakt en liefdes verloren gingen. 

Maar het ging uiteindelijk ook over de actuele thema’s die spelen in ons stadsdeel: de grote bouwopgave, verdringing, gentrificatie, loden leidingen, strijd voor groen, sloopplannen en uiteindelijk protest…. 

Protest vanuit zelfbewuste Noorderlingen die zeggenschap willen over hun stadsdeel, wijk en buurt.

Liefde voor Noord

In het deel waar alle onvrede tot uiting kwam in heel veel protest, klonk in de klaagzang waar het nou allemaal naar toe ging met Noord. De belangrijkste zin die ik die middag hoorde: ‘waar is de liefde?’ Een belangrijke vraag of misschien wel aanklacht.


De liefde voor Noord was vanuit de zangers, musici en alle anderen die meewerkten aan de volksopera overduidelijk te zien en te voelen.

Warm hart

Voor deze pas aangetreden bestuurder werd de zachte kracht van cultuur die zondag wederom bewezen. 

De voorstelling leerde mij de les dat de vraag ‘waar is de liefde’ een waardevolle vraag is die ik goed kan en zal gebruiken. ‘Zit er liefde voor Noord in de keuzes die we maken?’ 

Die check neem ik mee de komende jaren bij hoe ik mijn werk wil doen als bestuurder. De uitdagingen waar bewoners en bestuurders voor staan in Noord vragen van ons niet alleen kennis, afwegingen en een koel hoofd, maar juist ook een warm hart.

De Volksopera was daarmee niet alleen leuk vermaak voor de zondagmiddag maar een zachte kracht die mij een waardevolle les leerde.

Column van het stadsdeel