Stadsdeelvakantiecolumn Werkzaamheden geluidsschermen A10 Noord

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

NOORD- Rijkswaterstaat verwijdert vanaf maandag 22 augustus beschadigde delen van de geluidsschermen langs de A10 Noord. Door verschillende stormen eerder dit jaar zijn de geluidsschermen flink beschadigd geraakt. Daarom wordt nu een deel van de bovenkant van de schermen preventief verwijderd. Zo wordt het uitwaaien van panelen bij een volgende storm voorkomen.

Na deze stormen zijn de uitgewaaide panelen direct opgeruimd en een aantal anderen al preventief verwijderd. Uit inspecties ter plekke blijkt dat er nog meer panelen verwijderd moeten worden om uitwaaien bij een volgende storm te voorkomen. Een deel van de 4,5 meter hoge geluidsschermen krijgt hierdoor een tijdelijke hoogte van ongeveer 3 meter. ‘Helaas kunnen omwonenden van de A10 meer geluidsoverlast van de snelweg gaan ervaren’ zo laat Rijkswaterstaat weten.

Plekken werkzaamheden

De schermen worden verwijderd langs deze delen van de A10: # Zuideindebrug tot afrit S117 Kadoelen, # Kadoelenwegbrug tot tankstation Kadoelen (IJdoornlaan), # Banne-Noord van Achtersteven tot de Noordhollandschkanaalbrug, # Buikslotermeer van afrit S116 tot Beemsterstraatbrug.

Geluidsonderzoek

Rijkswaterstaat onderzoekt welke tijdelijke maatregelen mogelijk zijn om het geluid als gevolg van de lagere schermen te beperken. Zo wordt onder andere gekeken of het tijdelijk verlagen van de maximum snelheid van de A10 Noord, van 100 km/u naar 80 km/u, ingevoerd kan worden. Ook voert Rijkswaterstaat een geluidsonderzoek uit. ‘We informeren u over de resultaten. Het veiligstellen van de schermen kan hier helaas niet op wachten, omdat bij een eerstvolgende storm mogelijk weer panelen de weg op kunnen waaien’ valt te lezen in het persbericht.

Geluidsoverlast

De werkzaamheden aan de geluidsschermen vinden plaats vanaf 22 augustus tot 2 september. Door deze werkzaamheden kan geluidsoverlast worden ervaren. Het werk heeft plaats buiten de weekenden, gedurende twee weken in de avond en de nacht van 20:00 – 06:00. Op zaterdag en zondag wordt niet gewerkt.

Afsluitingen

De A10 wordt niet afgesloten. Er worden op verschillende momenten wel enkele af- en toeritten afgesloten, dit betreft de s116, s117 en de s118. Bij deze afsluitingen wordt het verkeer plaatselijk omgeleid waardoor Amsterdam Noord en Landsmeer goed bereikbaar blijven. De geluidsschermen langs de A10 Noord maken onderdeel uit van de grote onderhoudsopgave waar Rijkswaterstaat voor staat in Noord-Holland. Volgens de huidige planning worden de schermen in 2025 helemaal vernieuwd.

In september zal Rijkswaterstaat een of meerdere inloopbijeenkomsten voor bewoners en geïnteresseerden houden. Tijdens deze bijeenkomst(en) is er volop mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan en om vragen te stellen. Meer informatie over wanneer en waar de bijeenkomst(en) worden georganiseerd volgt zo snel mogelijk.

Meer informatie

Voor tussentijdse vragen kan altijd gebeld worden met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat (0800-8002) of contact opnemen via social media (Twitter/Facebook/Instagram @Rijkswaterstaat).

Stadsdeelvakantiecolumn