Wekelijkse column Stadsdeelbestuur

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Culturele allure op het Buikslotermeer plein

Afgelopen week veroverde Cinekid, het grootste kindermediafestival ter wereld, de Noordse Pathé op het Buikslotermeerplein, heel Noord, het hele land en de rest van de wereld.

Dit internationale festival brengt het toekomstige cultuurplein precies dat wat we daar wat mij betreft nodig hebben; nationale en internationale allure en tegelijkertijd een lokale context. Dit werd bijvoorbeeld mooi zichtbaar met de samenwerking met onder andere de Modestraat en de DAT!school. 

Grote wereldwijde thema’s komen langs, zoals bij de indrukwekkende openingsfilm Totem van Sander Burger. Een verhaal over Ama uit Senegal die ongedocumenteerd in Nederland woont. Eén van de vele Nederlandse kinderfilms die tijdens Cinekid gezien wordt door vele schoolkinderen uit Noord en de rest van de stad.

MediaLab

Enkele dagen na de opening kreeg ik een rondleiding door het MediaLab van het festival. Ik herinner mij uren speelplezier toen Cinekid nog op het Westergasterrein gevestigd was en mijn kinderen nog geen pubers waren. Het MediaLab is nog altijd toonaangevend voor de nieuwste ontwikkelingen in de digitale wereld, waarbij het festival dit keer gekozen heeft voor het thema; het Symbioceen, een wereld waarin de mens gelijkwaardig naast elkaar leeft met alle dieren en planten. 

Media zijn er niet alleen voor ons vermaak en entertainment, maar ook om van te leren en te ervaren. Via media kun je werken aan en dromen over een betere wereld. En dat werd de afgelopen week dus wederom waargemaakt in het drukbezochte MediaLab, waarin je mee kon reizen met orka’s en je kon je hullen in virtuele mode. Kinderen maken hier kennis met de nieuwste technieken, leren nadenken over de impact van deze media en ervaren de ongekende mogelijkheden voor in de toekomst.

Cultuurplein in ontwikkeling

Dit vraagt om meer. Daarom kijk ik ook enorm uit naar de planvorming van de drie partijen die samenwerken aan een nieuw cultuurgebouw met twee musea en een podium op het Buikslotermeerplein. Ook vind ik het belangrijk om ruimte te bieden aan lokale culturele partijen, met de poten in de Noordse modder, onmisbaar in de Noordse samenleving. En dan natuurlijk nog de Bowling, het gebouw dat aan de bewoners van Noord is gegeven. 

Allemaal heel spannend wat het gaat worden, maar de afgelopen herfstvakantie heeft uitgewezen dat het kan op het Buikslotermeerplein, cultuurplein in ontwikkeling, als nieuw centrum van de stad. Ik kijk uit naar de toekomst!

Esther Lagendijk

Wekelijkse column Stadsdeelbestuurders