Korfbalvereniging Vlug en Vaardig 70 jaar jong

Nieuws
Serene rust nog op het veld. Dat zal straks anders zijn.
Serene rust nog op het veld. Dat zal straks anders zijn. (Foto: RodiMedia/KK)

NOORD - Het was Hagenees Adri Zwaanswijk die als Nederlands korfballer, voormalig Nederlands bondscoach en korfbalpionier ‘zijn’ sport in ons land en ver daar buiten nadrukkelijk op de kaart zette. Ook in Amsterdam kreeg hij veel navolging. In Amsterdam Noord is CKV Vlug & Vaardig een club die vanaf september 1952 de sport omarmde. De vereniging viert deze zomer haar 70e verjaardag en wil dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Om die reden zal er op zaterdag 17 juni vanaf 15.00 uur veel bezoek te verwachten zijn op Sportpark de Melkweg in Tuindorp Oostzaan, de thuisbasis van de club. Tal van (oud)leden, donateurs en supporters zijn van harte welkom. Rond 18.00 uur zal de BBQ worden aangestoken en ’s avonds staat er een Playbackshow op de agenda. Die dag zal ook het jubileummagazine worden gepresenteerd, is er gelegenheid een balletje te schieten en speciaal voor de kleine kinderen is er een springkussen. 

De vereniging heeft in die 70 jaar al op verschillende plekken in Amsterdam Noord gespeeld. Sportpark Melkweg aan de Meteorenweg is de huidige locatie. Sinds april 2010 wordt daar op kunstgras gekorfbald en heeft er nieuwbouw voor het clubhuis plaatsgehad. ‘Een mooie accommodatie voor korfbal en klaar voor de toekomst’ zo stelt de club.

De eerste echt grote sportieve prestatie kon in 1957 worden genoteerd toen C.K.V. Vlug en Vaardig het kampioenschap van de 1e klasse Christelijken Korfbalbond (C.K.B.) Amstelland behaalde. De z.g. goedkeuring van “Vlug en Vaardig” werd bij Koninklijk Besluit d.d. 6 november 1964 met applaus verwelkomd. Succes viel er te melden nadat de KNKV nog als enige korfbalbond te boek stond. Op 25 maart 1996 wist het vlaggenschip van de club kampioen te worden in de vierde klasse. Promotie naar derde klasse landelijk was daarvan het directe resultaat.

Samen met KCN (Korfbalclub Nieuwendammerham) uit het Vliegenbos (van 28 augustus 1921) beschikt Vlug & Vaardig over vier seniorenteams en drie jeugdteams. Ook is er een kangoeroeclub voor kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar en recreantenteam waar ook ouders van jeugdleden mee kunnen trainen.

De club heeft in Laura Bijlhouwer een dame in huis die in 2021 nog succesvol aan het EK Korfbal deel heeft genomen namens Polen.


Afbeelding
De buren op het sportpark