Stadsdeelcommissie sluit jaar af met vlot behaalde meerderheden

Politiek
De stadsdeelbestuurders met v.l.n.r. Esther Lagendijk, Brahim Abid en Yassmine el Ksaihi.
De stadsdeelbestuurders met v.l.n.r. Esther Lagendijk, Brahim Abid en Yassmine el Ksaihi. (Foto: Hans Straeter)

Woensdagavond 20 december werd voor de stadsdeelcommissie de kortste en laatste vergadering van het jaar met een drietal initiatieven waar Canan Uyar (PvdA) bij betrokken was. Bij stemmingen haalden ze allemaal een ruime meerderheid en verklaarde het commissielid na afloop: “Ben blij en tevreden met deze resultaten”. 

Door Hans Straeter

De vergadering begon echter met wat gekibbel over het opstellen van een ongevraagd advies. Op 29 november was door een bewoner ingesproken met de vraag wanneer nu eindelijk het freerunparkje op het Buikslotermeerplein gerealiseerd zou worden.

Canan Uyar (PvdA) had daarop met steun van Nicoline van der Torre (GroenLinks) en Dennis Overweg (de Stem van Amsterdam) een tekst opgesteld die het dagelijks bestuur adviseert om het belang en realisatie van het freerunparkje op het Buikslotermeerplein aan te kaarten bij de wethouder Sport en om de financiering rond te krijgen en er alles aan te doen het parkje van de grond te krijgen. 

Er waren wat commissieleden die zich gepasseerd voelden bij het schrijven van de tekst en ook een bijdrage hadden willen leveren, maar het initiatief tot het ongevraagde advies was nu eenmaal van Canan Uyar uitgegaan en Nicoline van der Torre en Dennis Overweg waren snel aangehaakt. Om met bijvoorbeeld zes commissieleden een tekst van een paar regels te gaan schrijven, lijkt een beetje omslachtig. 

Silke Tijkotte (D66) vroeg nog naar de betekenis van de woorden “van de grond krijgen”. Was dat wel duidelijk genoeg? Canan Uyar antwoordde dat bedoeld wordt dat het freerunparkje echt wordt gerealiseerd. Ondanks wat wrevel werd het ongevraagde advies unaniem ondersteund. 

Overlast touringcars

Canan Uyar (PvdA) kwam daarnaast met een motie over touringcars. Samen met haar partijgenoot en commissielid Lodewijk Bleijerveld had ze van bewoners signalen gekregen over overlast van geparkeerde touringcars. Zo stonden er laatst vier aan de Meeuwenlaan geparkeerd. Het levert drukte en stank op. 

Het dagelijks bestuur reageerde via Yassmine el Ksaihi (D66) met de woorden dat zorgen en signalen gedeeld werden. “Het dubbel parkeren mag nu al niet.” Yassmine el Ksaihi stelde dat de overlast nu al fors minder is geworden. Er komen minder meldingen binnen. Ze verklaarde positief te staan tegenover de motie, zeker nu de tekst aangepast was in concrete bewoordingen. De motie bevat een reeks aanbevelingen. Zo wordt gevraagd bij het aanwijzen van instap- en afstapplekken in Noord rekening te houden met de verkeersveiligheid, luchtverontreiniging en om wegen zo min mogelijk te belasten met deze zware voertuigen. 

Daarnaast wordt gevraagd of maatregelen getroffen kunnen worden op plekken waar touringcars nu al voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld door middel van handhaving en/of een inrij- en/of parkeerverbod op de Van der Pekstraat, de Hagedoornweg en de Meeuwenlaan. Touringcarbedrijven zouden ook dringend verzocht moeten worden om tijdens het wachten hun motoren uit te schakelen. Verder zouden, wanneer P+R voorzieningen bij station Noord worden uitgebreid, er ook voldoende parkeerplekken voor touringcars moeten worden gerealiseerd zodat deze reizigers verder met OV kunnen reizen. 

Met alleen de stem van Denk tegen (“We zijn de touringcars aan het pesten”) werd de motie om overlast van touringcars tegen te gaan, aangenomen. 

Biologisch en gifvrij

De reeks van Canan Uyar was nog niet ten einde. Er lag ook een tekst voor een ongevraagd advies die steun zou moeten opleveren voor lokale ondernemers die biologische en gifvrije planten en bollen kweken. In gesprek met de wethouder zou aangekaart moeten worden dat deze ondernemers in Amsterdam Noord een kans moeten krijgen zich te ontplooien en ervoor te zorgen dat gemeentelijke aanbestedingen ook voor hen toegankelijk worden. 

Misschien ruimte voor pilotprojecten

Het riep bij Dennis Overweg (de Stem van Amsterdam) de vraag op of we niet doorschieten met zulke specifiek benoemde categorieën ondernemers. Het was voor hem reden om het ongevraagde advies niet te steunen. Canan Uyar onderstreepte vervolgens dat er een eerdere motie was geweest die zich in algemene zin uitsprak, maar omdat er nu aanbestedingen gaande zijn, het een goed idee is om dit specifiek aan te kaarten. 

Wybe Langeveld (GroenLinks) vulde aan dat de manier waarop nu ingekocht wordt, heel groot is. Veel lokale ondernemers kunnen die massa niet leveren. “We willen de biologische en buurteconomie stimuleren”. 

Yassmine el Ksaihi van het dagelijks bestuur confronteerde dit streven met de realiteit dat inkoop te maken heeft met Europese aanbestedingsregels. “Dus daar gaan we niet over. Biologisch is geen eis. Het gaat bij inkoop over diverse aspecten. Afhankelijk daarvan wordt de opdracht verleend”. Wel maakte ze duidelijk te begrijpen wat beoogd werd met de motie, maar de huidige regels zijn nu eenmaal zo dat bij die aanbestedingen groene initiatieven niet bevoordeeld mogen worden. 

Wat dan resteert, is dat er wel een gesprek over aangegaan kan worden en dat er misschien ruimte is voor pilotprojecten. “Ik ben zoekende om er iets in mogelijk te maken”. 

Wybe Langeveld deed nog een laatste oproep: “Wees creatief zodat we lokaal, biologisch kunnen inkopen. Dat is goed voor de lokale economie”. Yassmine el Ksaihi rondde de discussie af met de constatering dat de eerdere motie om het doel ging en deze motie om de route ernaar toe. De lokale kwekers van biologische en gifvrije planten en bollen kregen het beoogde steuntje in de rug. Een ruime meerderheid steunde de motie. Onder de tegenstemmers bevonden zich de vertegenwoordigers van de Stem van Amsterdam en Denk. 

Broedplaatsen

Nicoline van der Torre (GroenLinks), Kirsten Zimmerman (Groene Basis Piraten) en Lodewijk Bleijerveld (PvdA) waren de opstellers van het gevraagde advies over het Atelier- en Broedplaatsenbeleid. Kirsten Zimmerman gaf daarbij een inleiding over de situatie en het belang van broedplaatsen. Veel broedplaatsen komen op plekken terecht die tijdelijk zijn. Het streven is om ze te behouden en te beschermen. “Als een broedplaats verdwijnt, verdwijnt niet alleen het gebouw, maar wordt ook de functie weggehaald. In ateliers en broedplaatsen zijn veel vrijwilligers actief. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ‘Het Groene Veld’. Ook in het Hamerkwartier zijn initiatieven waar ik zuinig op wil zijn. Ze verdienen ondersteuning”. 

Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk (GroenLinks) maakte duidelijk dat er geen norm bestaat die aangeeft hoeveel broedplaatsen er zouden moeten zijn ten opzichte van het aantal inwoners. Met de realisatie van allerlei bouwplannen raken de rafelranden soms op. Esther Lagendijk benadrukt dat hier in Noord al meer wordt geïnvesteerd, Dat gebeurt samen met het Bureau Broedplaatsen. Zo wordt in noordoost en het Waterlandplein actief gekeken waar broedplaatsen kunnen ‘landen’. “We kijken daarbij ook uit naar combinaties met culturele en maatschappelijke voorzieningen”. 

Na een kleine aanpassing in de tekst kreeg het advies unanieme ondersteuning. 

Zo kwam er na nog enkele agendapunten een einde aan deze laatste vergadering van 2023. Tijdens de mededelingen sprak Ayse Konuksever (Denk) haar hartstochtelijke blijdschap uit dat het erotisch centrum niet in Noord komt. “Ik wil iedereen bedanken die mee heeft gestreden”.