XR voert actie bij Total kantoor

112-nieuws
XR voert actie bij Total kantoor
XR voert actie bij Total kantoor (Foto: Regio15)

Niet de A12, maar een kruispunt in de wijk Leidschenveen is vandaag het doelwit van een XR blokkade.

Extinction Rebellion verzet zich tegen de aanleg en exploitatie van de East African Crude Oil Pipeline; een pijplijn die ruwe olie transporteert van Uganda naar Tanzania.

Niet alleen levert het gebruik van de olie uiteindelijk CO2 op, maar dergelijke transportleidingen worden vaak ook geplaagd door lekkages. Bovendien worden vaak mensen uit. hun huizen verdreven, als die in de buurt van het traject van de pijplijn staan.

Op de hoek van de Guldenlaan en de Ypenburgse Stationsweg staat een kantoor van Total Energies; één van de deelnemers in het EACOP pijplijn project.

Rond twaalf uur hebben actievoerders de kruising van de Ypenburgse Stationsweg met de Guldenlaan, bij het Total kantoor, bezet. De politie stond al klaar en was er dus snel bij. Het aantal actievoerders is een stuk kleiner dan de laatste actie bij de A12. Vandaag schatten wij het aantal op ongeveer 100. Rond 12.15 uur werd omgeroepen dat het niet is toegestaan op de weg te demonstreren. De aangewezen lokatie is een grasveld aan de zijde Guldenlaan. Er staan al HTM-bussen klaar om eventueel aangehouden personen te vervoeren.