Nieuw actieplan kust voor Scheveningen én Kijkduin

Algemeen
Deelscooters mogen alleen in de daarvoor bestemde parkeervakken worden neergezet.
Deelscooters mogen alleen in de daarvoor bestemde parkeervakken worden neergezet. (Foto: WM)

Het wordt weer warmer. En dus wordt het ook drukker aan de kust. Hoe houd je ondanks de stroom strandtoeristen Scheveningen veilig, leefbaar en bereikbaar? Sinds 2021 maakt de gemeente Den Haag hiervoor samen met bewoners en ondernemers een actieplan. Dit jaar is het actieplan voor het eerst gemaakt voor de gehele Haagse kust, dus ook voor Kijkduin. 

De maatregelen uit de voorgaande jaren waren volgens de gemeente zo effectief dat ze ook dit seizoen weer worden toegepast. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inzet van parkeercoaches, de plaatsing van slagbomen om verkeer op de Scheveningse strandweg te reguleren en het aanbieden van Park + Beach voor automobilisten. 

Nieuw Kijkduin

Nieuw Kijkduin is momenteel nog in ontwikkeling. De verwachting is dat de werkzaamheden in de badplaats in 2024 zijn afgerond en dat het aantal bezoekers alleen nog maar zal toenemen. Kijkduin is om die reden dit jaar ook in het actieplan opgenomen. Ook hier zullen verkeersregelaars worden ingezet en informatieborden worden geplaatst, als daar gezien het aantal bezoekers behoefte aan is. “Het gaat dan om de zogenaamde scenarioaanpak”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “Als het 30 graden wordt, kun je ervan uit gaan dat er meer mensen naar Kijkduin en Scheveningen komen. Het is dan logisch dat je in beide badplaatsen deze maatregelen neemt”, licht hij deze aanpak toe.  

Bereikbaarheid 

Om de kust bereikbaar te houden, wordt in 2023 mogelijk Park + Beach uitgebreid met nieuwe gunstig gelegen parkeerlocaties. Omdat de fiets een goed alternatief is, zet de gemeente ook in op extra promotie van de belangrijkste fietsroutes naar de kust en gratis en bewaakte fietsenstallingen. Verkeerd geparkeerde deelscooters en -fietsen zorgen voor overlast. Om hier iets aan te doen zijn er afspraken gemaakt met de aanbieders. Zo komen er bijvoorbeeld parkeervakken langs de kust voor deelscooters. Deze vakken sluiten in de app van de aanbieders zodra de vakken vol zijn. 

Succesvol

Wethouder Anne Mulder is blij dat het actieplan dit jaar voor de hele Haagse kust geldt omdat de afgelopen jaren is gebleken dat met veel inzet en gerichte acties de overlast succesvol kan worden aangepakt. “We hebben weer het evenwicht gezocht tussen de verschillende belangen die er zijn. Ik ben dankbaar dat onze inwoners en ondernemers wederom een belangrijke bijdrage hebben geleverd bij het maken van het actieplan.” 

Huftergedrag

Mulder vindt dat de Haagse kust een fijne plek moet zijn voor iedereen. “Er is geen ruimte voor te hard rijden, intimidatie of ander huftergedrag. Afgelopen jaren is er een stuk minder overlast geweest, om dit voor te zetten worden daarom wederom acties genomen.” Zo worden bijvoorbeeld verplaatsbare snelheidsdisplays neergezet op plekken waarvan bekend is dat er regelmatig te hard wordt gereden, zoals de Gevers Deynootweg en de Westduinweg. Dit jaar wordt ook de zogeheten noise-patrol, om geluidsovertredingen van auto’s aan te pakken, ingezet en wordt opgetreden tegen straatintimidatie.

Communicatie

Verder is er speciale aandacht voor de communicatie met bewoners. Zo is er de pagina www.denhaag.nl/actieplankust. Met een speciale nieuwsbrief informeert de gemeente de inwoners van Scheveningen. Voor Kijkduin wordt nog gekeken wat de beste manier is om de bewoners te informeren. Tot slot wordt de communicatie richting bezoekers van de kust uitgebreid met actuele, waar nodig meertalige informatie, over alle thema’s: van Park + Beach tot strandregels, parkeerregels en strandveiligheid voor de hele kust.