Dit weekend gaat in Den Haag orgelfestival van start: vijf unieke concerten

Nieuws
Sander van den Houten bijt het spits af op 3 juni.
Sander van den Houten bijt het spits af op 3 juni. (Foto: pr)

Liefhebbers opgelet! Dit weekend gaat in de Lutherse kerk het orgelfestival van start. Het festival omvat vijf unieke concerten op het beroemde Bätz-orgel uit 1762. Het Orgelfestival wordt georganiseerd door de Stichting Cultuur en Muziek in de Lutherse Kerk (SCMLK).

Het Bätz-orgel uit 1762 van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Den Haag is volgens kenners één van de mooiste orgels in Nederland. Alle zaterdagen in de maand juni en de eerste zaterdag van juli komen er prachtige klanken uit de ‘koning der muziekinstrumenten’ aldus Wolfgang Amadeus Mozart. Verschillende bekende organisten brengen een gevarieerd muzikaal programma ten gehore. 

Het programma ziet er als volgt uit:

3 juni | 15:30 uur | Sander van den Houten
Het festival wordt geopend op zaterdag 3 juni door organist Sander van den Houten. Sander werd in 2017 benoemd tot organist van de Haagse Evangelisch-Lutherse Kerk en werd daarmee vaste bespeler van het Bätz-orgel. Daarnaast is hij in Kampen titulair organist van de Burgwalkerk en de Broederkerk en tweede organist van de Bovenkerk. In dit concert speelt hij werken van Bach en een aantal composities van de Duitse componist en organist Max Reger, wiens 150e geboortejaar dit jaar wordt herdacht.

10 juni | 15.30 uur| Aarnoud de Groen
Op deze zaterdag viert de Haagse organist Aarnoud de Groen met een concert zijn 40-jarig jubileum als organist. Op 12-jarige leeftijd ontving hij zijn eerste aanstelling als kerkorganist en tegenwoordig is hij de organist van de Bethlehemkerk aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. De Groen laat in een afwisselend programma horen welke muziek hem in de afgelopen 40 jaar heeft gefascineerd.

17 juni | 15.30 uur| Boudewijn Zwart & Sander van den Houten
Voor dit uitzonderlijke concert brengt beiaardier Boudewijn Zwart zijn mobiele beiaard mee. Zwart heeft een carillon ontwikkeld waarmee overal concerten gegeven kunnen worden, zowel in de openlucht als binnen. Dit carillon telt vijftig bronzen klokken. Hij laat die horen in combinatie met de klanken die Sander van den Houten op de 3000 orgelpijpen van het Bätz orgel speelt. Een bijzonder samenspel dat de kerk zal vullen met verrassende klanken.

24 juni | 21.00 uur| Toon Hagen - Minimal Music
Op deze zaterdag een speciaal avondconcert. In een sfeervol verlichte kerkzaal zal de Zwolse organist Toon Hagen een concert geven met daarin onder andere een korte versie van de beroemde Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Hagen speelt ook andere werken die zijn gecomponeerd in de zogenaamde Minimal Music-stijl, waarmee hij de luisteraar meevoert in een ontspannen en mystieke sfeer.
Toon Hagen is als cantor-organist verbonden aan de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle en daarnaast is hij organist in de Grote Kerk in Apeldoorn.

1 juli | 15.30 uur| Ben van Oosten
Op deze zaterdagmiddag neemt de wereldberoemde Haagse organist Ben van Oosten plaats aan de klavieren voor het slotconcert van het Orgelfestival. Van Oosten is vaak in het buitenland en slechts incidenteel in Den Haag te beluisteren, een buitenkans dus om een concert van hem mee te maken! Bij zijn 40-jarig jubileum als internationaal concertorganist in 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ben van Oosten heeft voor deze middag een programma samengesteld dat reikt van de vroege Duitse barok tot en met de Franse romantiek en dat zal optimaal klinken in de fraaie akoestiek van de oude en sfeervolle Lutherse kerk.

Kaarten

Entree € 10,- | kinderen t/m 15 jaar gratis
Kaartverkoop aan de deur voor aanvang van het concert.