Oud-minister Bruno Bruins gaat als gespreksleider bemiddelen tussen raad en De Mos

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Wikipedia)

Oud-minister Bruno Bruins wordt gespreksleider in Den Haag. Hij moet na de vrijspraak van Richard de Mos het vertrouwen herstellen tussen de partijen. En de raad helpen bij het maken van afspraken over partijfinanciering.

De raad had om een gespreksleider gevraagd nadat de ex-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui waren vrijgesproken van verdenking van corruptie en De Mos aangaf dat zijn partij op basis van de uitkomsten van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, waarbij Hart voor Den Haag met 9 zetels de grootste partij werd, graag wil aanschuiven bij het college. De huidige coalitiepartijen wilden destijds niet in zee met Hart voor Den Haag omdat er op dat moment nog een strafrechtelijk onderzoek naar beide ex-wethouders liep. 

Afspraken maken

D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn vindt  het voor het slagen van het hersteltraject en voor welke vorm van samenwerking dan ook belangrijk dat er glasheldere afspraken worden gemaakt. Daarbij verwijst ze onder andere naar de opdracht die de raad van de rechter heeft meegekregen. “We moeten afspraken maken over transparantie van partijfinanciën en over hoe je als raadslid of wethouder opkomt voor je eigen achterban versus het algemeen belang van onze stad.”

Voormalig minister Bruno Bruins (D66) was eerder al raadslid en daarna wethouder in Den Haag en begrijpt daarom de uitdagingen van de raad goed. Eén van zijn taken is het helpen van de gemeenteraad met het maken van afspraken over transparantie van partijfinanciën.