Kunstwerk Anton Pieck onthuld in Professor Kaiserstraat

Nieuws
Afbeelding
(Foto: svt)

Vrijdag vond een bijzondere gebeurtenis plaats in de Professor Kaiserstraat, ter hoogte van het gezellige lunchrestaurant Birdflower, op nummer 55. Wethouder Robert van Asten onthulde, in aanwezigheid van vele enthousiaste bewoners, een prachtig werk van kunstschilder Anton Pieck op de gevel van het pand, samen met diens kleinzoon Hans van Lier.

Het openingswoord werd verzorgd door kersverse stadsdeeldirecteur van Segbroek, Daniel van Drunen, en was daarmee meteen zijn eerste publieke optreden in de nieuwe functie. Vervolgens was het wethouder Robert van Asten aan wie de eer ten beurt viel, om samen met Hans van Lier, het werk op de gevel te onthullen, door een doek voor het schilderij te laten vallen. Gevolgd door applaus en luid ‘ooh’ van de omstanders, bij het aanschouwen van een prachtige schilderwerk uit 1950, waarop de Botersteeg in het centrum afgebeeld staat.

“We werken hard om stukje voor stukje de straat en deze wijk beter te maken”, sprak van Asten. “Om de grandeur van vroeger weer terug te brengen en er een bruisende winkel- en woonstraat van te maken voor iedereen. We willen dat iedereen straks trots is om hier te wonen. Juist de gevels van de mooie panden in wijk lenen zich bij uitstek voor dit soort initiatieven. Anton Pieck heeft ook nog eens acht jaar in deze straat gewoond (Weimarstraat, red.), hoe mooi is het om zo’n icoon zichtbaar in de wijk te hebben.”

Ook de achterkleindochter van de kunstenaar, Franciene Oonk, was aanwezig bij de onthulling. Trots vertelde zij over haar overgrootvader, die al op zijn 17e zijn lesbevoegdheid wist te behalen, op de vroegere tekenschool Bik en Vaandrager in de Galileïstraat. “Het was voor hem als kunstenaar bovenal belangrijk om goed te kijken, daarom wil ik graag met jullie 30 seconden nemen om samen gewoon naar het werk te kijken en te bespreken wat ons opvalt”, ondernam zij een gezamenlijk experiment. Alle blikken werden omhoog gericht terwijl er een stilte viel. Verschillende mensen vertelden na afloop wat hen opviel, zoals de oude broodkar die in de steeg staat afgebeeld, of de plassen op de grond. Daar zat nog wel een bijzonder verhaal aan, vertelde Franciene. “Als kleine jongen zat Anton op een dag voor het raam heel hard te huilen. Toen zijn moeder hem vroeg wat er scheelde, antwoordde hij: ‘Ik ben zo verdrietig, omdat ik de regen niet kan tekenen’. Maar gelukkig is dat hem, zoals hier te zien is, uiteindelijk toch heel goed gelukt”, lacht zij.

Bewoners uit de buurt zijn blij met het nieuwe kunstwerk op de gevel. “Ik vind het echt hartstikke leuk en het kan echt helpen met het imago van de wijk”, vertelt een bewoonster. “Er moeten veel meer van dit soort dingen in de wijk komen”, valt een straatgenoot haar bij. “Nu kan ik voortaan tegen bezoek zeggen, ‘bij het kunstwerk van Anton Pieck naar rechts’”, lacht zij tevreden.

Het stadsbestuur investeert de komende jaren 8,7 miljoen euro extra om de leefbaarheid in vier specifieke actiegebieden in Den Haag verder te verbeteren. Het gebied Weimarstraat-Beeklaan-Zevensprong is een van die gebieden. Ook het vandaag geplaatste aandenken aan Anton Pieck komt voort uit deze aanpak.

Afbeelding