Haagse kinderen tot en met 11 jaar mogen binnenkort gratis met bus of tram reizen

Nieuws
Afbeelding
(Foto: RWM)

De gemeente Den Haag start dit jaar met de pilot ‘Gratis OV voor Kinderen’. Kinderen van 4 tot en met 11 jaar mogen binnen het vervoersgebied van de HTM gratis met bus en tram. De pilot start in het derde kwartaal van 2024 en loopt tot 31 december 2025. 

Het doel van deze samenwerking tussen de gemeente en de HTM is om de mobiliteit van kinderen te vergroten. “Het is belangrijk dat kinderen kunnen reizen naar bijvoorbeeld school of sport- en spelactiviteiten die wat verder uit de buurt liggen”, zegt wethouder Arjen Kapteijns (mobiliteit).

Aantrekkelijker

Ook wordt voor gezinnen aantrekkelijker om de bus of tram te pakken, als jongeren kinderen gratis kunnen reizen. En als kinderen op jonge leeftijd al leren het ov te gebruiken, kiezen zij later ook vaker voor het openbaar vervoer, is de gedachte. En ook pakt men hierdoor mogelijk minder vaak de auto.
“Om het gebruik van het openbaar vervoer zo toegankelijk mogelijk te maken, zal de gemeente niet alleen het gratis reizen met het openbaar vervoer vergoeden, maar ook de aanschaf van een persoonlijke OV-chipkaart voor de kinderen subsidiëren”, zegt wethouder Kapteijns.

Besluit

De eerste resultaten van de pilot worden verwacht in juni 2025, waarna een besluit zal worden genomen over de eventuele omzetting van de pilot in een structureel project vanaf 1 januari 2026.