Stadsdeeldirecteur Marion Beaujean is altijd bereid om het gesprek aan te gaan

Nieuws
Marion Beaujean is enthousiast over Leidschenveen-Ypenburg: 'Het is er groen en het is heel ruim opgezet.'
Marion Beaujean is enthousiast over Leidschenveen-Ypenburg: 'Het is er groen en het is heel ruim opgezet.' (Foto: stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg)

Sinds 2 januari jongstleden is Marion Beaujean stadsdeeldirecteur van Leidschenveen-Ypenburg. Ze volgde Petra Sevinga op die vertrok naar stadsdeel Escamp. Ondanks dat ze de functie van stadsdeeldirecteur niet eerder bekleedde, heeft ze er het volste vertrouwen in dat de baan op haar lijf is geschreven. “Alles wat ik tot nu toe heb gedaan, komt erin samen.”

Van huis uit is Marion Beaujean kinderpedagoog. Ze werkte onder andere voor de reclassering in Rotterdam, was afdelingsmanager bij de afdeling Toezicht Kinderopvang (TOKIN)  van de GGD,  directeur in de kinderopvang en beleidsmedewerker in Wassenaar. Maar in dienst van Staedion deed ze misschien nog wel de meest relevante ervaring op voor de baan van stadsdeeldirecteur. “Voor deze woningcorporatie heb ik in Den Haag Zuidwest de herstructurering vormgegeven. Ik ging daar de wijken in. Het was één van mijn taken om mensen te vertellen dat ze na 40 jaar hun huis uit moesten. Dat kan je per brief doen, maar ik koos ervoor om huisbezoeken af te leggen.”

Aanspreekpunt

Die ervaring komt haar nu goed van pas als stadsdeeldirecteur. Ook in deze functie moet Beaujean het beleid, nu van de gemeente, uitleggen aan bewoners en is ze tegelijkertijd voor diezelfde bewoners ook het aanspreekpunt. “Dat kan soms best schuren”, zegt de stadsdeeldirecteur. “Maar nee, is ook een antwoord. En ik ben altijd bereid om het gesprek met mensen aan te gaan. We wijzen niemand de deur.”

Verschil maken

Wat haar aantrok in deze baan? “Ik wilde echt op een plek komen waar ik het verschil kan maken en waar je de stem kan zijn voor diegenen die zelf de stem zelf niet kunnen vinden of hem, om wat voor reden dan ook,  niet hebben. Het is dan mijn taak om hun verhaal in het stadhuis te vertellen. Daarnaast vind ik politiek fantastisch. En in deze functie zit je wel echt in een politiek krachtenveld”, legt ze uit. 

‘Ik ben echt van dit stadsdeel gaan houden’

Ondanks dat Beaujean er zelf niet woont, was ze bij haar aantreden niet onbekend met het stadsdeel. “Ik heb 8 jaar lang als directeur van een kinderopvang in het Forepark gewerkt.” Ze kent het beeld dat veel mensen van de Vinex-wijk hebben: een wijk met weinig reuring, ingeklemd tussen snelwegen en ver weg van het stadscentrum. “Maar zo heb ik het zelf nooit gevoeld. Ik ben echt van dit stadsdeel gaan houden.” En daar is volgens haar ook alle reden voor.  ”Het is het schoonste stadsdeel. Het is er groen en het is heel ruim opgezet. Ook zijn er 147 speeltuinen, de meeste van alle stadsdelen”, somt ze de pluspunten moeiteloos op. En van de bereidheid van bewoners om zich, naast hun drukke baan, ook nog in te zetten voor hun wijk is ze erg onder de indruk. “Dat vind ik echt bijzonder.”

Aandachtspunten

Dat neemt niet weg dat er wel degelijk aandachtspunten zijn. Beaujean: “De jonge ouders die hier destijds met kleine kinderen zijn komen wonen, hebben inmiddels tieners die willen gaan stappen. En voor deze groep is er niet zo veel. Daar zijn wij als stadsdeel over in gesprek. Verder hebben de bewoners ontzettend veel behoefte aan cultuur. We zijn daarom altijd op zoek naar mogelijkheden voor cultuur en ontmoeten. Daarbij kijken we wat het beste past bij de bewoners. Is dat een festival of iets kleins achter de voordeur.” 

Beaujean is blij met haar baan als stadsdeeldirecteur in Leidschenveen-Ypenburg stadsdeeldirecteur. Wel ziet ze voor zichzelf nog een leerpuntje: “Ik wil graag overal bij zijn. Dat zit nu eenmaal in me. Maar ik moet nog leren dat het soms beter is om dat niet te doen omdat aan mijn aanwezigheid gewicht kan worden gehangen. Aan de andere kant: zo ben ik wel. En ik wil wel de spontane Marion blijven, want daar ligt wel mijn kracht.”