Samantha Baumgard van ‘Een huis vol’ heeft plan voor Loosduinen

Nieuws
In de Loosduinse bibliotheek laat Samantha Baumgard boeken zien die ook over de verschillende culturen gaan.
In de Loosduinse bibliotheek laat Samantha Baumgard boeken zien die ook over de verschillende culturen gaan. (Foto: A.D.)

Tot en met zaterdag 13 april kunnen bewoners plannen indienen voor het wijkbudet Waldeck. De plannen met minimaal 25 likes gaan door naar de haalbaarheidscheck. Komt een plan door deze ronde, dan is er een kans dat het binnen een jaar wordt uitgevoerd. Eén van de indieners is Samantha Baumgard, bekend van het televisieprogramma ‘Een huis vol’. Zij wil graag een multiculturele markt organiseren. 

Door Ankie Driessen

Bij het ter perse gaan van deze krant zijn er 33 plannen ingediend die er onder andere voor moeten zorgen dat de wijkbewoners elkaar wat vaker ontmoeten en elkaar helpen, en ook dat de wijk groener wordt. Het zijn plannen voor bankjes, een verticale stadstuin voor vlinders en bijvoorbeeld bewegingsmogelijkheden voor jong en oud. Plannen die aan de voorwaarden voldoen en minimaal 25 likes ontvangen, gaan door naar de volgende ronde. Hierin wordt gekeken naar de haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Bewoners uit Waldeck van 12 jaar en ouder mogen vanaf 2 juni stemmen op de haalbare plannen. In de eerste week van juli maakt de gemeente de winnaars bekend. In de periode van juli 2024 tot juli 2025 voeren de indieners vervolgens samen met de gemeente deze plannen uit. Het budget dat daarvoor ter beschikking is gesteld, is 40.000 euro.

Multiculturele markt

Eén van de kanshebbers is het idee van Samantha Baumgard. Het is haar grote wens om een multiculturele markt in Loosduinen te organiseren. Het plan heeft 34 duimpjes omhoog (likes) gekregen. Met haar markt hoopt ze mensen samen te brengen zodat ze elkaar beter leren kennen. Een locatie heeft ze ook al op het oog: de buslus in Nieuw Waldeck. Maar ook andere locaties sluit ze niet uit. Als het aan Samantha ligt, wordt de dag afgesloten met een feest op het Loosduinse Hoofdplein.

Minder vooroordelen

Volgens Samantha heeft het veel meerwaarde als bewoners van een wijk of stadsdeel meer van elkaar weten. “Het zorgt wellicht voor minder vooroordelen over en weer”, stelt ze. “Er wonen hier zoveel verschillende culturen naast elkaar dat het de moeite waard is om een dergelijke markt te organiseren. Want we komen wellicht wel bij de Turkse bakker maar weten nagenoeg niks van de achtergronden van de eigenaar. Ook andere etnische minderheden kennen we vaak onvoldoende. Zo’n markt is daarom een goed moment om meer te weten te komen van elkaar.” 

Gerechten, muziek en kunst

Samantha is zelf in Nederland geboren maar haar ouders komen uit Suriname en Curaçao. Op de multiculturele markt wil ze naast informatiestands over verschillende culturen ook kraampjes waarin allerlei gerechten uit verschillende landen worden aangeboden. Muziek- en kunstuitingen mogen wat haar betreft zeker niet ontbreken. “Het moet ook vooral ook een goed moment zijn voor jongeren om te laten zien wat ze in huis hebben. En dat geldt ook voor ouderen. We kunnen zoveel leren van elkaar.”

Kwaliteiten

De inwoonster van Nieuw Waldeck denkt ook dat de markt een goede gelegenheid is voor mensen om hun kwaliteiten laten zien. “Al is het maar dat iemand op een bijzondere manier pannenkoeken bakt. Veel mensen hebben een uitkering en dit is een manier om te tonen wat je kunt. Wellicht dat ze van daaruit in een betaalde baan terecht komen. Er is zoveel talent wat nu niet gebruikt wordt”, stelt Samantha. Zelf benut ze haar talenten zo optimaal mogelijk. Met haar gezin van 13 kinderen was ze jarenlang te zien in het programma ‘Een huis vol’ en inmiddels heeft ze zelf een productiebedrijf.

Wijkbudget

De multiculturele markt van Samantha is niet het enige plan dat op wijkbudgetwaldeck.denhaag.nl op veel likes kan rekenen. Ook een speelplek naast Het Lichtbaken, een verticale stadstuin en bloemenmanden aan lantaarnpalen zijn populair.

Plannen voor het wijkbudget kunnen nog tot zondag 14 april ingediend worden via wijkbudgetloosduinen@denhaag.nl. of in de brievenbus van De Geest. Liken kan nog tot en met 21 april.